Mala velika Neda je košarkaška senzacija: Juče u vrtiću, danas seniorka sa 13 GODINA! (FOTO)

 
  • 3

Kragujevac je postao centar sveta onog trenutka kada je jedna devojčica dobila priliku

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kragujevčanka Neda Nikolić, devojčica od 13 godina, ušla je u istoriju ženskog košarkaškog kluba Radnički iz Kragujevca kada je pre desetak dana postala najmlađa igračica koja je igrala za prvi tim u košarkaškoj ligi Srbije.

Ona je u isto vreme druga najmlađa igračica koja je ikada debitovala za prvi tim. Jedina mlađa od Nede, koja je zaigrala za prvi tim, je njen sadašnji trener, Vesna Despotović, koja je debitovala sa 12 godina.

Tako sada najmlađa jugoslovenska košarkašica, koja je zaigrala za prvi tim uči strategiji na terenu najmlađu srpsku košarkašicu prvog tima.

Mada su oni koji Nedu ne znaju očekivali da reč o detetu koje je verovatno krupno za svoje godine i deluje starije, Neda Nikolić je sve sem to. Reč je o nežnoj devojčici, na prvi pogled tihoj, koja u rukama ima mobilni telefon sa maskom na kojoj je Miki Maus.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

>>> PAO REKORD: Košarkašice Srbije jače od Reala i Barse

Na pitanje koliko već trenira kada je sa 13 godina ušla u prvi tim, Neda odgovara- već sedam godina. To znači - od vrtića. Na pitanje kako je biti u prvom timu detetu bez iskustva, ćutljiva Neda skoro da skače u stolici "ispaljujući"- imam iskustva!

- Treniram već sedam godina! Nije mi 11. novembra bila prva utakmica! Počela sam da treniram sa šest, sa sestrom Jovanom, koja je takođa odlična košarkašica. Prvi put sam zaigrala u prvom timu na utakmici sa novosadskom ŽKA 11. novembra. Imala sam strašnu tremu, ali sam želela da se pokažem. Ipak je ta želja da postigneš pogodak jača od svake treme, kaže Neda koja igra pleja.

Ova devojčica učenica je sedmog razreda Osnovne škole "21. oktobar". Planira da upiše gimnaziju, ali sebe vidi prvenstveno kao košarkašicu. Na pitanje da li bi radije otišla na čas ili na trening smeje se kao da se odgovor podrazumeva.

- Od kada sam počela da treniram sanjam da jednog dana igram za reprezentaciju. Na treninge idem sa tom idejom, volim košarku i meni trening nije obaveza. Kad sam druga smena u školi, ustajem u osam sati, doručkujem, spremam se za trening prvog tima koji počinje u pola deset. Posle treninga idem kući, da bih imala vremena da se odmorim i učim.

- Posle škole idem na drugi trening prvog tima koji počinje u 19 sati. Ponedeljkom, četvrtkom i petkom u 22 sata idem i na trening pionirki. Kada sam prva smena, posle škole se odmorim, učim pa idem na trening u 19 sati. Mada to, kada se ovako ispriča, deluje kao mnogo obaveza, ja stignem da posle časova ostanem u školskom dvorištu sa društvom, prošetam sa drugarima do Velikog parka, "visim" na Fejsbuku do kasno - priča Neda.

Foto: ŽKK Radnički Foto: ŽKK Radnički

Mala košarkašica prvog tima "Radničkog" vikendom ima utakmice. Na utakmicama prvog tima igra sa devojkama koje su za nju institucije.

- Trudim se da budem što bolja, da brzo učim, da me one ne bi štitile i gledale kao dete. Ipak, nije lako igrati sa takvim igračicama u timu - kaže Neda, dodajući da su njeni idoli danas Bogdan Bogdanović i Milica Dabović.

Na pitanje šta bi kao savet dala devojčicama od 10 godina, koje sanjaju da uđu u prvi tim sa 13, Neda kaže da su najbitnije tri stvari - trud, rad i disciplina.

- Kad kažem trud - mislim na to da je nekada teško nešto raditi, a trud je kada radiš iako je teško. Kad kažem rad, mislim na rad na treninzima. Kad kažem disciplina, mislim na to da treba da naučimo sebe kako postići i uspeh u školi i na terenu i na to da trening ne sme da trpi ni kada te trener nervira - kaže Neda dok je Vesna podržava smejući se rečima "reci slobodno, slobodno".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nedin trener, Vesna Despotović, zaigrala je svojevremeno za prvi tim sa 12 godina. Za Nedu kaže da je vrlo talentovana košarkašica, a dokle će je talenat dovesti, zavisi samo od nje.

- Ona je vrlo talentovana, na njoj je sada da radi. Interesantno je bilo letos gledati, kada je Neda na treninzima zaigrala sa prvim timom, koliko je sazrela i promenila se od prošlog leta. Kada igra sa pionirkama ona je dete koje je teško obuzdati, ne prestaje da priča.

- U timu, sa iskusnim košarkašicama ona nije to derište, nego košarkašica koja zna gde bi da stigne. Sazrevati kao igrač znači doći na teren i kada ti trener kaže šta treba, da to i uradiš, čak i kada ne razumeš zašto. Ako ti nešto nije jasno, pitaš nakon treninga- zašto sam ja stajala u ćošku dva sata. Trener ti objasni tada. Neda je te stvari shvata, ali još mnogo je rada pred njom - kaže Vesna Despotović.

Mala Neda Nikolić odbija da su prve vesti o njenom ulasku u prvi tim učinile da postane mala zvezda iz školske klupe.

- Ja verujem u svoj san i verujem da sam sve bliža tom snu. Pored sebe imam i sjajne ljude koji veruju u mene i podržavaju me. Moji treneri Nikola Despotović i Vesna Despotović jeste da mnogo traže, ali mi pružaju šanse. Malo mi je čudno što se novinari interesuju za mene, ja sam tek počela - zaključuje Neda Nikolić.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

(Marija Raca)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama mia

    23. novembar 2015 | 18:16

    Jednog dana da te vidimo u reprezentaciji i da dizes mnogo trofeja i da nam mnogo radosti doneses , ako Bog da da te docekamo na balkonu zajedno sa nasim ostalim zlatnim djevojkama

  • Mama mia

    23. novembar 2015 | 18:14

    Samo napred lutko, bravo !

  • Nemanja

    24. novembar 2015 | 08:21

    Postovani spotski radnici, razmislite malo o detetu. Da li je to predvidjeno za njen uzrast. Postoji verovatnoca da je potrosite pre nego sto pruzi maksimum

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA