Po 43 gola Kristijana Ronalda i Mesija - učinak koji zapadna Evropa nije imala 80 godina

 
  • 0

Gledajući četiri vodeće evropske lige, još je napadač Evertona Diksi Din u sezoni 1931/32. postigao 43 pogotka

Realov as Portugalac Kristijano Ronaldo postigao je danas protiv Sevilje na „Santijago Bernabeuu“ 43. gol u španskom prvenstvu ove sezone. Barselonin as Argentinac Lionel Mesi dostigao ga je sa dva pogotka protiv Raja Valjekana u predgrađu Madrida. Njihova trka za najboljeg strelca Primere trajaće još tri kola i biće to nova draž u šampionatu u kojem „kraljevski klub“ preuzima tron od Barse.

Kolika je ubitačnost dvojice najboljih svetskih fudbalera govori i to što niko u poslednjih 80 godina u četiri vodeće evropske lige (Španija, Engleska, Italija, Nemačka) nije postigao toliko. Poslednji kome je to pošlo za rukom bio je napadač Evertona Diksi Din u sezoni 1931/32.

Kristijana Ronalda i Mesija po pet golova u prvenstvu deli od rekordnog učinka u trci za čuvenu Zlatnu kopačku Evrope. Proslavljeni napadač Dinama iz Bukurešta Dudu Georgesku osvojio ju je i 1977, kada je postigao 47 pogodaka (dve godine ranije najbolji golgeter sa 33).

Od 1968, kada je uvedena Zlatna kopačka, više od 43 gola pored rumunskog fudbalera postigli su i nekadašnji jugoslovenski reprezentativac Josip Skoblar kao član Marseja 1971 (44), Argentinac Ektor Jazalde za Sporting iz Lisabona 1974 (46) i Rumun Rodion Kamataru, takođe igrač Dinama, koji je 1987. dao 44 gola.

Od uvođenja koeficijenata na osnovu jačine lige 1997, najviše golova dao je Mario Žardel, bivši napadač Sportinga – 2002 (42). Drugi je Kristijano Ronaldo koji je osvojio Zlatnu kopačku prošle godine sa 40 golova. Mesi je bio najuspešniji sezonu pre njega, kada je postigao „samo“ 34 pogotka.

(G. A.)

 

 

Video: "Pešić može da nastavi svoj rad, tu nema spektakla": Čović govorio o poziciji selektora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA