KOJI ENGLESKI KLUB IMA NAJVIŠE NAVIJAČA U SRBIJI, A KOJI U SVETU? Oba odgovora će vas šokirati! (FOTO)

 
  • 32

Savremena tehnologija i društvene mreže, pre svega Tviter sa jasnim pokazateljima kao što su broj pratilaca i aktivnost njima prikladnih tagova, pružaju nam mogućnost da vrlo jednostavno ustanovimo ko je zapravo vladar Ostrva i Srbije - a potom i celog sveta

Večita je dilema ko u kojoj zemlji ima najviše navijača, mada je te dileme često lako razrešiti, posebno u zemljama u kojima suštinski postoje dva kluba kao što je to slučaj u Srbiji.

Ali, u Engleskoj je to malo teže, jer tamo svako selo ima svoj klub sa sopstvenim vernim navijačima. Ipak, dugo se smatralo da je zbog neverovatnih uspeha Mančester Junajteda od osnivanja Premijer lige taj klub zaseo na tron što se tiče opšteg raspoloženja tamošnjeg građanstva.

E, pa nije, a savremena tehnologija i društvene mreže, pre svega Tviter sa jasnim pokazateljima kao što su broj pratilaca i aktivnost njima prikladnih tagova, pružaju nam mogućnost da vrlo jednostavno ustanovimo ko je zapravo vladar Ostrva.

U pitanju je Liverpul.

Uprkos činjenici da se već dve i po decenije svim silama bori da zvanje prvaka "kolevke fudbala" vrati na Enfild roud, uprkos tome što kuburi i muku muči sa tim, uprkos tome što mu to nikako ne polazi za rukom, četa "crvenih" sa Merzisajda najvoljenija je četa u Ujedinjenom Kraljevstvu i Republici Irskoj.

Foto: interactive.twitter.com/premierleague Foto: interactive.twitter.com/premierleague

Liverpul - kada se pogleda karta Ostrva, uz tek neka mestimična odstupanja u oblastima oko Londona i Mančestera, i na samom severu Škotske - prekriva čitavu tu teritoriju.

Arsenal ima najviše navijača u Londonu i na jugoistoku Engleske, pa čak ima više navijača i u dvorištu gradskih rivala Čelsija i Totenhema. U Velikoj mančesterskoj regiji, osim u gradskoj opštini Gorton koja navija za Siti, dominira Junajted. Oni takođe imaju i brojna izolovana ostrva podrške širom Ostrva.

Čelsi sa druge strane ima veliku podršku u svojoj "mesnoj zajednici" u Londonu, zatim na ostrvima na severozapadu Škotske, i tri manja džepa u centralnoj Engleskoj, dok klubovi kao što su Njukasl, Sanderlend, Hal, Barnli, Stouk, Lester, Aston Vila, Svonsi i Sautempton vladaju samo svojim malim rejonima.

Arsenal u Londonu i okolini ima ubedljivo najviše navijača. Foto: interactive.twitter.com/premierleague Arsenal u Londonu i okolini ima ubedljivo najviše navijača. Foto: interactive.twitter.com/premierleague

Međutim, premda je podrška koju Livepul uživa u svojoj domovini impresivna, podrška koju uživa u svetu i nije. Imaju dosta navijača na Tajlandu i Islandu, u Norveškoj, Urugvaju i Australiji, ali to je otprilike to.

Mančester Junajted u Aziji suvereno vlada Indijom i Pakistanom (Indija, Pakistan... u zavisnosti od toga za koga navijate, ova pesma se drugačije završava), a tuče Čelsi i u Maleziji i Indoneziji. Arsenal je silan u Japanu, Južnoj Koreji i na Filipinima.

Arsenal takođe vlada i Amerikom, potom sledi Čelsi i tek onda Mančester. Južnom Amerikom, pak, brutalno dominira Čelsi sa tek ponekim džepom podrške za ekipu Arsenala (i Liverpula u Urugvaju).

Svet je podeljen između Arsenala i Čelsija, ali ovaj prvi ipak ima najviše navijača. Foto: interactive.twitter.com/premierleague Svet je podeljen između Arsenala i Čelsija, ali ovaj prvi ipak ima najviše navijača. Foto: interactive.twitter.com/premierleague

Ta dva kluba, Arsenal i Čelsi, takođe su među sobom podelili i Evropu, pa su tako ovi prvi uglavnom najpopularniji u Francuskoj, Nemačkoj i Poljskoj, dok je Čelsi najpopularniji klub u južnoj Evropi pa tako i u Srbiji koja se generalno gledano plavi.

Međutim, kod nas, Čelsi se praktično kolje sa Arsenalom, budući da ima podršku 20,83 odsto ljudi, dok ovi potonji imaju 19,26 odsto. Liverpul? Na trećem mestu sa 14,07 odsto navijača.

Gledano po krajevima naše krasne republike, Arsenal dominira na krajnjem severu uz granicu sa Mađarskom, i na krajnjem jugu na granici sa Makedonijom (gde postoji i jedan džep podrške Junajtedu), mada ima i navijača u istočnom Podunavlju.

Kontinentalna Evropa je raspolućena između Arsenala na severu i Ćelsija na jugu. Foto: interactive.twitter.com/premierleague Kontinentalna Evropa je raspolućena između Arsenala na severu i Čelsija na jugu. Foto: interactive.twitter.com/premierleague

Junajted izgleda vlada i Zrenjaninom, ako dobro procenjujemo na karti, dok je Liverpul silan samo u Užicu i Novom Pazaru. Beograd se čini raspolućen između Čelsija i Arsenala, a zanimljivo je da Mančester Siti ima nekoliko džepova podrške, reklo bi se u Valjevu, Kraljevu i u Raškoj.

Zanimljivo je da u Bosni i Hercegovini, Srbi i Bošnjaci mahom podržavaju Siti (zbog Džeka, nesumnjivo), mada su Srbi donekle raspolućeni zbog toga što ih ima dosta koji vole i Čelsi, a u srednjem Podrinju postoji i liverpulski džep. Hercegovački Hrvati gotovo listom navijaju za Arsenal.

U Hrvatskoj je situacija gotovo preslikana u odnosu na našu, dok se Slovenija plavi kao more, osim tri arsenalska džepa na obodnim krajevima. Crnogorci takođe najviše vole Čelsi, uz Arsenal na krajnjem severozapadu, Siti na krajnjem severoistoku, i Liverpul u Boki Kotorskoj.

Srbijom vlada Čelsi. Foto: interactive.twitter.com/premierleague Srbijom vlada Čelsi. Foto: interactive.twitter.com/premierleague

Da se za kraj vratimo se na globalnu priču. Arsenal ima najviše navijača i u Severnoj Africi, ali je na jugu Crnog kontinenta Mančester Junajted taj koji "rula".

Uglavnom, kada se sve sabere i oduzme, najpopularniji engleski klub na svetu je Arsenal! Sledi Čelsi i tek onda na trećem mestu Mančester Junajted.

Zbog čega je sve to tako? Pa, to je malo teže objasniti. Nekada su to stari uspesi, ali najčešće odgovor leži u tome ko igra za neki klub. Ako heroj Obale Slonovače Didijer Drogba postane mitološka kreatura na Stamford bridžu, pa, naravno da će ta subsaharska država da podržava Čelsi.

Uzgred, zvaničnu mapu podrške premijerligaškim klubovima možete pogledati na ovom linku. Interaktivna je, tako da se procenti mogu menjati iz minuta u minut.

Sa izuzetkom BiH gde Siti ima snažno uporište, ostatak bivše Jugoslavije uglavnom podrzava Čelsi. Foto: interactive.twitter.com/premierleague Sa izuzetkom BiH gde Siti ima snažno uporište, ostatak bivše Jugoslavije uglavnom podrzava Čelsi. Foto: interactive.twitter.com/premierleague

(O. Š.)

Video: Najbolji momenti meča Jedinstvo- Vojvodina: Ubljani uzeli bod Lalama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LFC4LIFE

    30. oktobar 2015 | 22:48

    NajveĆa 3 kluba u Engleskoj:Liverpul,Mančester Junajted i Arsenal.A za Čelzi i M.Siti navijaju samo oni koji su juče počeli da prate fudbal.YOU'LL NEVER WALK ALONE!

  • Spawn

    30. oktobar 2015 | 11:30

    Bas vam je ovo bilo super. Temeljno i tacno. Svaka cast. Kao navijacu Arsenala drago mi je da nas je najvise iako kasnimo sto se trofeja tice ali eto. Pozdrav za sve koji vole Premier ligu, poseban za topove.

  • Gvozden

    30. oktobar 2015 | 12:22

    Navijanje za Čelsi i Mančester Siti pokazuje kakva seljana prati fudbal u Srbiji. Mančester Junajted, Liverpul i Arsenal - za njih možete da navijate jer imaju tradiciju i istoriju. Za Čelsi i Nančester Siti navijaju novokomponovani navijači. Ustvari, to nisu navijači nego pozeri koji nemaju pojma o fudbalu. Mančester je Juanjted, Siti je nebitan klub.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA