Pre 15 godina se zamalo udavio na Olimpijskim igrama, gde je i šta danas radi Jegulja? (VIDEO)

 
  • 4

Erik Musambani je danas je selektor nacionalnog plivačkog tima svoje zemlje...

Olimpijske igre u Sidneju 200o. godine bile su mesto nekih velikih dostignuća.

U konkurenciji plivača u disciplini 100 metara slobodno, svetski rekord je tada postavio Piter Van Der Hugeband, ali je takmičenje u toj disciplini, ali i na čitavom takmičenju, upamćeno i po čoveku zvanom kasnije nazvanom "Jegulja".

Reč je o plivaču iz Ekvatorijalne Gvineje po imenu Eriku Musambaniju. Da, to je ONAJ momak koji je trku na 100 metara slobodnim stilom, koja je bila održana na današnji dan pre tačno 15 godina, završio za neverovatnih 1:52.72!

Ovo je podsećanje na Erikovih "pet minuta" slave!

Foto: youtube/printscreen/Olympics Foto: youtube/printscreen/Olympics

U bazenu je bio sam pošto su dva takmičara koja je trebalo da plivaju u kvalifikacijama sa njim, diskvalifikovana.

Kao što i vreme koje je proveo u bazenu i govori, Musambani je trku jedva završio. Plivao je ili je radio nešto što je ličilo na plivanje, duplo duže od svojih kolega, čak sporije i od plivača koji plivaju na 200 metara.

Bez obzira na to pokupio je simpatije publike koja ga je bodrila sve jače kako se približavao cilju i postao je jedan od simbola tih igara, kao mera za upornost i neodustajanje.

- Bilo je jako teško isplivati poslednjih 15 metara - izjavio je jednom prilikom Musambani.

Foto: youtube/printscreen/Olympics Foto: youtube/printscreen/Olympics

Priča kako je jedan ovakav plivač došao do Olimpijskih igara je jako čudna. Musambani, naravno, nije ispunio olimpijsku normu, ali se takmičio jer je Ekvatorijalna Gvineja dobila vajld kard kao država koja nema uslova za treniranje u cilju razvoja sporta u nerazvijenim državama.

Dobor je poznata i priča da Musambani nikada pre Sidneja nije video bazen dug 50 metara! Plivanjem je počeo da se bavi osam meseci pre takmičenja, a trenirao je u jezeru u Malabuu.

Zbog problema sa vizom nije mogao da učestvuje u Atini 2004. godine. Tada je već napornim radom uspeo da supsti svoj najbolji rezultat na vreme ispod jednog minuta.

Iako je nadljudskim naporima savladao kratku deonicu u bazenu i jedva izvukao živu glavu 2000. godine, Musambani je stekao svetsku slavu. Dobio je nadimak "Jegulja", a u martu 2012. godine imenovan je za trenera nacionalnog plivačkog tima Ekvatorijalne Gvineje.

Video "Jeguljine" trke pogledajte ovde:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA