Šećer i veštački zaslađivači su jako opasni! Da li postoji alternativa?
Zaslađivači su koncentrovane materije slatkog ukusa koje služe za zaslađivanje hrane i napitaka. Kako šećer veoma stetno utiče na zdravlje ljudi potrebno je naći adekvatnu zamenu.
Ogroman problem sa šećerom leži u tome sto su ljudi izgubili osećaj za umerenost, pogotovo su neobazrivi kada su deca u pitanju dozvoljavajući im količine koje nisu podobne za njihovo zdravlje.
Neki od prirodnih zaslađivača su javorov sirup i stevija. Javorov sirup ima visok sadržaj minerala koji povoljno utiču na zdravlje srca i smanjuju nivo holesterola u krvi.
Stevija je ekstrakt lisća biljke, poboljsava rad štitnjače, organizma i glavni je neprijatelj karijesa. Minimum je 50 puta slađi od šećera, a bez kalorija.
Otporna je na visoke temperature i nema nus pojave.
Dobar je izbor za dijabetičare i za ljude sa prekomernom težinom.
Vestački zaslađivači su sintetičkog porekla, par stotina puta slađi od običnog šećera, oni takođe nemaju kalorijske vrednosti.
Najpoznatiji je aspartam. Koristi se u većini namirnica i napitaka.
Aspartam se na temperaturi od 33 stepena u digestivnom traktu razlaze na otrovne materije koje su stetne po zdravlje i mogu izazvati jake glavobolje, znojenje, umor, otežano disanje, vrtoglavice, depresiju, svrab, tumor na mozgu i mnogo, mnogo drugih stvari.
Dobro pripazite sledeći put za kojim zaslađivačem ćete da posegnete, jer bi vaše zdravlje trebalo da vam bude na prvom mestu.
(Vladica Jovanović trener i vlasnik u fitnessclubvladica.com)
Video: Nemci zapevali na treningu Štutgarta, zvezdini mališani im odmah odgovorili
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
I-ju!
Med !!!
Podelite komentar
sever
fruktoza i stevia,provereno,potvrdjeno i bez opasnosti i dijabeticari mogu da ih koriste
Podelite komentar