DESETKA U SRBIJI NIJE ''MRTVA'': Zbog ovih poteza mladog vezistu traže Siti, Roma i PSV, a on želi da igra u Čuki (VIDEO)

 
  • 14

Upoznajte kadetskog reprezentativca Srbije i plejmejkera Čukaričkog Zehrudina Mehmedovića

Kada sa nepunu godinu dana života lomite sve igračke i želite samo s loptom da se družite, sa sedam igrate finale turnira pred 3.000 ljudi kao da je 100. meč Lige šampiona, onda je jasno da ste predodređeni da postanete veliki fudbaler. Naravno, za to je potreban i veliki talenat, a Bog je Zehrudinu Mehmedoviću udelio taman toliko da reprezentacija Srbije, posle toliko sušnih godina, dobije legitimnog naslednika Dragana Stojkovića Piksija.

Kadetska već koristi Mehmedovićev talenat. Kao i Čukaricki, čiji je popularni Zeka član, ali i najmlađi debitant u istoriji kluba sa Banovog Brda. Imao je samo 16 godina, 2 meseca i 13 dana kada je 2014. godine dobio priliku da zaigra protiv Partizana. Upravo je Partitan trebalo da bude Zekina stanica u daljoj karijeri, ali je supertalentovani fudbaler iz Novog Pazara završio u Čukaričkom.

- Moj prvi početak je u akademiji fudbala AS iz Novog Pazara. Tu sam trenirao pet, šest godina, potom sam dobio poziv nekoliko klubova da se preselim, ali sam izabrao Čukarički. Oni su mi ponudili odlične uslove koji su bili najbolji za moj dalji napredak i dileme nije bilo - rekao je Mehmedović na početku razgovora za Telegraf, a potom nastavio:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- I Zvezda i Partizan su imali želju da me dovedu. Jednom nogom sam već bio u Partizanu. Išao sam s njima na turnir gde sam bio najbolji igrač. Praktično je sve bilo dogovoreno, ali se na kraju nešto iskomplikovalo. Sve se fenomenalno završio. Došao sam iz Pazara kao reprezentativac i ostao sam reprezentativac. Ništa nisam izgubio.

Zekin fudbalski početak je i te kako zanimljiv. Već smo istakli da mu je lopta bila jedina fudbalska igrača, a otac Ahmedin se punog srca priseća na koji način je njegov sin načinio prve fudbalske korake.

- Praktično od prve godine njemu je igračka bila lopta. Ja mu kupim automobil, kamionić, neku igračkicu. To kod njega traje 10 minuta i odmah izlomi. Samo lopta mu je bila u glavi - sa setom Ahmedin govori za naš portal:

- Fudbal nije trenirao do sedme godine kada je pošao u školu. Mi u Pazaru imamo Ramazanski turnir i on došao kući i viće ''Tata, svi imaju ekipe za turnir, a ja nemam''. Pitao sam ga ''Imaš li 10 drugova koji znaju da igraju fudbal''?

- ''Imam'', rekao je. ''Dovedi ih sutra u dvorište''. Kada su stigli, ja ih pitam ''Hoćete li da vas prijavim, a oni uglas hoćemo''. A nijedno ne trenira. Zovnem komšiju čiji sin je bio tu i napravimo dogovor da se kupe dresovi i uplati kotizacija. Ja sam ih vodio. I krenemo tako. Jednu, drugu, treću...sve do finala. Zeko najbolji igrač i strelac. A u finalu škola fudbala AS. Izgubimo mi tu 2:1, a vlasnik škole Adem Prljević (bivši fudbaler Prištine) sutradan ode u školu i celo odeljenje pozove na trening. Ja s njim odem na trening i tako je sve počelo... Sa sedam godina je igrao finale pred 3.000 ljudi.

Upravo na tom turniru se dalo naslutiti da će Zeko jednog dana biti fudbaler oko kog će se evropski klubovi otimati. Potezi kojima Zeko oduševljava publiku stigli su i do skauta Mančester Sitija, Atalante, Vitesea, PSV-a, Salzburga i Rome, a pozivi da trenira sa njima pljuštali su na sve strane.

- Bio sam u kampu Mančester Sitija, dva puta u Salzburgu i u Romi pet dana. U Sitiju su bili zadovoljni sa mnom. Hteli su da ponude ugovor, ali je ostalo da se dogovore klubovi. Potom se u trku uključio i Arsenal. Čekala se viza... došao je i poziv Rome. Salzburg, Roma, Vitese i PSV su bili najkonkretniji da me dovedu. Gledali su me i skauti iz Holandije protiv Radničkog iz Niša, gde su se kockice složile. Namestio sam tri, a dao jedna gol - rekao je Mehmedović za Telegraf, dok se njegov otac Ahmedin dotakao samog sistema rada u ovom engleskom velikanu:

- Jednostavno se bolje radi. Na pet igrača imaš trenera. Jedan radi odbranu, drugi sredinu, treći napad. Sve je organizovano krajnje profesionalno. Svaki trening se snima. Razlika je ogromna. Profesionalizam od prvog do poslednjeg koraka. Na 40-oro dece bilo je 26 trenera. Trener koji vodi selekciju bio je s pomoćnikom, na svakom ćošku terena imao je trenera, plus na tribini. Svako ima svog igrača. Plus tri kamere su s njima došle. Dovode igrače iz Španije i Holandije...Odbrana kadeta Sitija (igrači rođeni '97, '98) opušteno mogu da igraju našu JSL.

Iako je Zekin otac nahvalio sistem Građana, to ne znači da potcenjuje onaj koji ima Čukarički. Naprotiv, smatra da Srbiji treba nekoliko klubova kao što su Brđani.

- Radi se i u Čukaričkom sjajno, nema priče. Za naše uslove se na Brdu radi fenomenalno. Maksimalno su organizovani. Takvih klubova treba više u Srbiji da bi fudbal uopšte oživeo. Da imaju barem još tri četiri kao Čuka, naš fudbal bi živnuo. Odišu timskom harmonijom i odskaču u Srbiji što se tiče organizacije - istakao je Ahmedin za naš portal.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Velika odricanja Mehmedovići trenutno imaju. Četiri ćerke i majka su u Pazaru, dok otac 24 sata provodi sa Zekom. Spavaju i hrane se u hotelu ''Prestiž'' na BASK-ovom stadionu. Cela porodica je podredila sve njemu.Ipak, Ahmedin objašnjava zašto je tu uz Zeku.

- Neće on postati bolji fudbaler zato što sam ja pored njega. Samo želim da mu omogućim ono što imam. Da ima normalan rad i normalno razmišljanje. Tu sam da ne zastrani van fudbala, a sve na terenu će on ''zaraditi''. Mora da se radi, trenira i jednostavno razmišlja - jasan je Zekin otac, a kao dokaz da ne jure ''avione i kamione'' Ahmedin je izneo već u nastavku razgovora:

- Moje realno razmišljanje je da Zeko ostane barem do 20. godine u Čuki i da igra u prvom timu. Da vrati makar nešto uloženog novca klubu koji ga je stvorio. Svima nama imponuje interes velikih klubova, ali gde će sa 17 godina? Red je da se igrama, ali posle i finansijski, oduži Čuki.

Zanimlljivo, Mehmedović sa Čukaričkim ima samo stipendijski ugovor. Ne i profesionalni. Međutim, u klubu spominju da će uskoro zvati njegovog oca kako bi razgovarali o daljim koracima.

- Što se tiče stipendijskog ugovora, sve je korektno i isplata ide u dan. Čak i unapred. Krajnje se korektno ponašaju prema nama. Od gazde kluba pa do svih ostalih - istakao je Ahmedin, dok se Zeko osvrnuo na planove i početak nove sezone:

- Planovi su, naravno, vezani za klub. Razgovarali smo sa predsednikom i trebalo bi da budem priključen prvom timu, s tim da će akcenat biti bačen na pohod na Ligu šampiona za omladince za koje ću igrati. Kako oni odluče tako će biti. Kako bude najbolje za njega i za mene. Prošle sezone sam igrao skoro sve utakmice. Da sam 15-ak golova i imao nebrojeno mnogo asistencija. Igrao sam i za godinu dana stariju ekipu.

Svojevremeno se u medijima u BIH pominjalo da će iz te zemlje uslediti poziv na Mehemdovićevu adresu kako bi zaigrao za Zmajeve, ali Zeko i njegov otac ne žele da razmišljaju o tome.

- On drugu reprezentaciju nema osim Srbije. Srbija je njegova država, njegova zemlja i njegova reprezentacija. O tome nema potrebe da se razgovara uopšte - istakao je Ahmedin.

Za kraj, pitali smo Zeku koji mu je omiljeni svetski fudbaler i klub? Odgovor nas nije iznenadio.

- Omiljeni klub trenutno mi je Barselona, a Mesija najviše volim da gledam i uživam u njegovim potezima - istakao je Zehrudin kog u Pazaru porede sa Ademom Ljajićem:

- On je vrhunski fudbaler, napravio je dobru karijeru. Nadam se da će i meni tako dobro da krene i da ću napraviti čak i bolju karijeru nego Ljajić.

I javnost u Srbiji se nada da hoće, jer bi Mehmedović za nekoliko godina mogao da bude oslonac reprezenatcije. Upravo ona spona na terenu koja nam godinama nedostaje. Tačnije, od penzionisanja Piksija, poslednje srpske ''desetke''.

(M. Marić)

 

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crash

    2. jun 2015 | 22:36

    Eh da svaki roditelj ima razmisljanje kao njegov,imali bi mnogo vise dobrih igraca.Svaka cast !

  • Bosko

    2. jun 2015 | 23:12

    Koliko dobre dece ima u mladjim kategorijama,a niko o njima ne pise.Bravo za Telegraf

  • Dawud

    2. jun 2015 | 23:09

    Napred Zeko! Podrsska za tebe i Ccuku iz Pazara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA