Marko Vujin, rukometni bombarder: Nisu Hrvati toliko bolji od Srbije, samo više "ginu" za državni grb!

 
  • 6

Jedan od najboljih svetskih rukometaša retko govori za medije, ali je u intervjuu za Telegraf otkrio na koji način rukometna reprezentacija Srbije može da bude uspešnija nego 2012. godine, zašto selektor Dejan Perić "repetira pištolj" kada on postigne pogodak i da li se mediji u Nemačkoj bave privatnim životom igrača...

Rukometni stručnjaci za njega kažu da je možda najbolji desni bek na svetu, što igrama u Bundesligi i Ligi šampiona svakako potvrđuje. Pre nekoliko meseci produžio je ugovor s nemačkim velikanom Kilom, dok se navijaču reprezentacije Srbije, ali i selektor Dejan Perić unapred raduju njegovim nastupima.

U zavisnosti kako je nacionalni tim igrao, pre svega od 2012. godine, do ovog perioda, tako se menjala slika u javnosti o jednom od naših najboljih igrača- Marku Vujinu. Kako to obično ide kod nas, od veličanja do osporavanja i kritika u medijima. Samo u reprezentaciji, dok je u Nemačkoj druga priča.

Rukometna reprezentacija Srbija Foto: Tanjug

- Ne mogu da kažem da sam u nekoj fazi imao loš odnos s novinarima, samo sam izbegavao kontakt s pojedincima. Da li je tačno ili ne, ipak, osetio sam da se neki od njih raduju lošijim rezultatima reprezentacije. Smatram da su analizirali stvari koje ih se ne tiču, koje ne obuhvataju njihovu sferu, i to se ponavljalo. Bilo je situacija da se posle nekog poraza ne javim istog momenta na telefon, a za tri minuta se pojave u nekim medijima salve kritika na moj račun. To jednostavno nije bilo u redu - objašnjava Vujin.

Za razliku od Srbije, u Nemačkoj je drugačija situacija. Kao u svim ozbiljnim timovima sveta, tako i u Kilu, do igrača može da se dođe samo preko kluba.

- Ovde se interesuju samo za rezultat i ono što je golim okom vidljivo. Ne zanima ih šta ko privatno radi, samo sport. Od kada sam ovde u Nemačkoj, niko od novinara me nije pitao za privatan život, za porodicu... Samo o rukometu pričamo. Sa druge strane, možda i nije uvek loše što je kod nas manje zvanično, opuštenije, ne mora sve preko kluba da ide. Ali osetio sam na svojoj koži da to ima prednosti i nedostatke.

Vujin se, opet, lako prilagođava srpskom mentalitetu kada se priključi reprezentaciji.

- Imam poseban odnos sa selektorom Dejanom Perićem. Poseban, u smislu fantastičan. Još kada sam počinjao i kada smo igrali u Mađarskoj zajedno, dobro smo se slagali. Jedan je od najboljih golmana koje je naša zemlja ikada imala. Izutetno poštujem njegov rad, znanje i način na koji se ophodi prema igračima pre svega. Lepo je videti ovo što se dešava u našem sportu u poslednje vreme da je na čelo košarkaške reprezentacije došao Saša Đorđević, selektor odbojkaša je Nikola Grbić, dok je u rukometu Perić - izuzetni stručnjaci u svojim sportovima i najbolji igrači prethodnih decenija.

FOTO: Tanjug/Dušan Mitić FOTO: Tanjug/Dušan Mitić

Pričajući o novom selektoru podsetili smo se situacije u kojoj je Perić oponašao repetiranje pištolja posle jednog Markovog pogotka u meču sa Crnom Gorom, a nedavno ga je u intervjuu za Telegraf i pohvalio

- Nisam video to na terenu, ali su mi posle pokazali snimak - uz osmeh komentariše Vujin - koji označava vrlo emotivnu Dejanovu reakciju.

- Naime, on smatra da treba češće da šutiram, koristim neke svoje prednosti. I ranije mi je ukazivao na to, dok je i sam igrao, pa je češče i "repetirao"- duhovito objašnjava Marko.

Foto: RSS Foto: RSS

Naši rukometaši se u poslednjih deceniju i nešto više ne mogu pohvaliti rezultatima na koje je nacija bila naviknuta. Osim osvajanja srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji 2012. godine i plasmana na Olimpijske igre u Londonu,  nisu uspevali da naprave neki ozbiljniji uspeh. Međutim, naš tim sada očekuje novi kvalifikacioni ciklus za EP u Poljskoj na kojem će se boriti za plasman na Olimpijske igre u Riju.

- Prve u nizu su dve utakmice krajem marta i početkom aprila, sa Izraelom i Islandom. Ako sve bude kao što treba, počevši od odaziva naših igrača, zalaganja i igre na terenu, plasman na Evropsko ne bi sme da izostane. Isto tako, verujem da ćemo izboriti učešće na Igrama 2016. Selektor je ambiciozan, razmišlja u to pravcu, mi samo treba da ga ispratimo.

Marko se još jednom osvrnuo na 2012. godinu kada je reprezentacija Srbije u Beogradu osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu bila poražena od Danske.

 

- Sećam se da su tada mnogi pričali da smo bili drugi zahvaljujući domaćoj publici, odnosno, da ni takav rezultat ne bismo ostvarili da se Prvenstvo igralo u nekoj drugoj državi. Nove kvalifikacije, novi selektor i nov pristup reprezentaciji su idealna prilika da se to demantuje.

Pričajući o istom takmičenju na kojem su Hrvati osvojili treće mesto, Vujin je uporedio odnos srpskih i hrvatskih igrača prema nacionalnom timu.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Osnovna razlika je u odazivu igrača. Dok oni smatraju da je čast i privilegija obući dres s grbom, kod nas to nije uvek slučaj. Otkazi i neodazivanja nisu bili retki, a nekim igračima je bilo ispod časti da sede na klupi na Evropskom ili Svetskom prvenstvu. Kod Hrvata to nije bilo tako. Ali, zaista se nadam da će od sada, kada je Dejan selektor, neke stvari biti drugačije.

Između ostalog, Marko verovatno misli i na popularnost rukometa, ne samo od srtane medija, već i srpske javnosti, pošto je činjenica da je od tog januara kada se izgubilo finale, izgubljeno je i interesovanje. Rukomet je na neki način marginalizovan.

- Ne mislim da je to slučaj samo sa rukometom, već i sa nekim drugim sportovima u Srbiji. Finansije su uzrok svega. Loša materijalna situacija u klubovima povlači sa sobom mnoštvo drugih problema. Usko je povezana i loša organizacija. Kada bi se ta dva faktora popravila, sve bi bilo drugačije. Jedan od primera je KK Crvena zvezda koji je pre nekoliko godina krenuo od nule, a danas igra Evroligu i dominira u regionalnom prvenstvu. Opet, nije dovoljno samo učestvovati, smisao je postići neki značajniji rezultat u Evropi, ali oni su pokazali put kojim treba da se ide.

- Kada se postignu dobri rezultati, kompletna situacija će biti bolja, i medijski i u javnosti i u samom timu.

Rukometna reprezentacija Srbija Foto: Tanjug

Marko Vujin je od 2012. godine u Kilu, ubedljivoj najboljoj ekipi nemačkog prvenstva i jednom od najkvalitetnijih svetskih klubova. Koliko Nemci očekuju od ovog igrača dokazuje produžetak saradnje do sredine 2019. godine, i to godinu dana pre isteka prethodnog ugovora. Pre Nemačke, igrao je u Mađarskoj, dok je karijeru započeo u Sintelonu iz Bačke Palanke.

- Velika je čast i obaveza za dalje ostati u klubu koji napada uvek sve trofeje. I pored drugih ponuda koje sam imao, ponuda od Kila je imala prioritet u odnosu na sve ostale. Srećan sam što ću nastaviti saradnju sa trenerom kakav je Gislason. Pre neki dan smo igrali utakmicu protiv poslednje plasirane ekipe na tabeli i na utakmici je bilo 10.500 navijača! Šta reći za takvu atmosferu. Hale su uvek pune, ljudi vole i razumeju ovaj sport.

- Kil je do sada osvojio 19 bundesligaških titula, a na dobrom smo putu da na kraju sezone osvojimo i 20. Ne po kvalitetu, ali po gledanosti, nemačka liga u fudbalu je sigurno najpopuranija, Bajern je najdominatnija ekipa, pa tako često u rukometu Kil porede sa minhenskim fudbalskim timom.

Vraćajući se na priču o početku karijere kada je sa 17 godina otišao iz vojvođanske u mađarsku ekipu, otkrio nam je da je jedini član reprezentacije koji nema nijedan zvaničan nastup u domaćoj Superligi, što je vrlo neobično, budući da se u nacionalni tim stiže uglavnom preko Crvene zvezde i Partizana. Međutim, Marko je izabrao drugačiji put.

FOTO: Tanjug/Dušan Mitić FOTO: Tanjug/Dušan Mitić

- Kada bih mogao, opet bih isto uradio. Mlada osoba se sama u inostranstvu brže osamostali, izgradi kao ličnost. I tada sam znao da sam na pravom putu. Opet, to nije nešt što bih svakome savetovao. Postoje mnogi igrači koji su duže ostali u Srbiji i opet napravili odlične karijere.

- Dobar igrački put vam ne određuje ostanak ili odlazak iz Srbije, već rad. Svakodnevan i naporan rad. Mnogi se istaknu samo na momenat, ali ono što igrača održava na nivou su predanost treninzima, posvećenost sportu i rad- zaključuje na kraju Marko Vujin.

(N. M.)

Video: Zvezda odradila trening pred duel sa Befikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    25. februar 2015 | 20:59

    Jesu bolji su i to za minimum klasu,mi igramo statican zastareo rukomet oslanjajuci se na suteve bombardera poput tebe koji po pravilu zatajis kada igras za reprezentaciju.

  • Dejan B.

    25. februar 2015 | 19:16

    Svi su oni,pa i Vujin,bombarderi u klubovima,a u reprezentaciji miševi

  • bn

    25. februar 2015 | 20:22

    Procitao sam samo naslov, i dosta je receno! Nije samo u rukumetu tako, nazalost i u ostalim takmicenjima.. Oni samo kada cuju himnu, gore.. A nasi :-/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA