ISTRAŽIVANJE: Koji klubovi su izgubili navijače, a koji ih imaju sve više? (INFOGRAFIK)

 
  • 7

Mančester Siti dobio najviše novih navijača, njihov gradski rival ih ima sve manje

Španski list Sport istraživao je koliko su evropski klubovi povećali, odnosno smanjili bazu navijača u svetu i došao do interesantnih podataka.

Ubedljivo najveći porast navijača ostvario je Mančester Siti, koji je svoje navijačko jezgro uvećao za 523%. Na drugom mestu, sa porastom od 224% je Bajern Minhen. Od premijerligaša su broj pristalica uvećali Čelsi (82%) i Liverpul (80%).

Navijačku strukturu su proširili i najuspešniji klubovi u Seriji A poslednjih nekoliko sezona - Juventus ima 50%, a Roma 24% više fanova. Pozitivne rezultate imaju još samo španski velikani - Real Madrid i Barselona. Aktuelni šampion Evrope ima 23%, a Katalonci 7% više.

Sa druge strane, negativnu tendenciju u broju simpatizera beleže Inter (44%), Mančester Junajted (19%), Milan (13%) i Arsenal (3%).

Foto: Profimedia/The Times Foto: Profimedia/The Times

Na popularnost klubova širom sveta evidentno utiču rezultati koje ostvaruju u poslednjih nekoliko sezona.

Mančester Siti, koji je dva puta u poslednje tri sezone bio šampion Engleske, najveći broj novih navijača stekao je u Kini (72,5 miliona) Indoneziji (34,6 miliona), Meksiku (24,5 miliona) i Ujedinjenom Kraljevstvu (10.1 milion).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovi podaci ukazuju na to da je u modernom fudbalu uspeh najbitniji faktor na opredeljenost navijača. Naročito kada su u pitanju pristalice kluba van države iz koje su timovi za koje navijaju.

(Telegraf.rs)

Video: Lalatović odneo tri boda iz Kruševca:Najbolji potezi meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA