SRPSKO FUDBALSKO MESO: Izvezli smo nikad više fudbalera u Top 5 najjačih evropskih liga! (FOTO)

Ovoliki porast igrača sa naših prostora u "ligama petice" nismo imali nikada ranije, kaže istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije. Sa prošlosezonskih 28 skočili smo na 39 internacionalaca u "ligama petice"

  • 6

Srbija je fudbalski talentovana nacija i to ne može niko da nam spori. Rezultatski smo u zaostatku u odnosu na potencijal koji imamo, ali zato bisere nam niko ne može oduzeti. Upravo to je pokazalo i istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije.

Prema njihovim podacima naša zemlja je prošle godine zabeležila najveći rast u izvozu fudbalera u Top 5 najjačih liga Evrope (Premijer, Bundes, Serija A, Primera i Liga 1), odnosno, nikada nismo zabeležili toliki rast igrača sa naših prostora u "ligama petice".

Srbija je po broju internacionalaca u ovim šampionatima skočila za 11 igrača, sa prošlosezonskih 28 na 39. U najjače lige na svetu su tokom leta stigli Lazar Marković i Dušan Tadić u Premijer ligu, Filip Kostić, Filip Đuričić, Stefan Mitrović i Nikola Đurđić u Bundesligu, Nemanja Radoja i Dejan Lekić u Primeru, Nemanja Radonjić u Seriju A, i Aleksandar Pešić i Miloš Ninković u Francusku.

Neverovatan podatak zaista koji mnogi nisu očekivali. Međutim, ovo otvara ono čuveno drugo pitanje o tome zašto naši talentovani klinci sa svega 20-30 utakmica u našoj Superligi odlaze u najjača evropska prvenstva, ali to je tema za neku drugu priliku.

Kada se pogledaju ostale zemlje, posle naših igrača, najveći procenat izvoza ostvarila je Belgija još jedna država koja se može podičiti pretalentovanim klincima, sa 31 na 41 internacionalca. Ono što je vredno pomena jeste i činjenica da Francuska po prvi put ima najviše igrača u Top 5 liga, čak 113, jednog više od dosadašnjeg lidera Brazila, a treća je Argentina.

Stvar koju ne bi trebalo izostaviti jeste da je prema istraživanjima Međunarodnog centra nastavljen trend sve veće internacionalizacije u najjačim fudbalskim šampionatima i da je sada dostigao rekord, jer čak 45,9% fudbalera ne potiče iz zemalja u kojima zarađuju hleb.

Najviše ih ima u Engleskoj 59,3 što je takođe rekord, a onda slede Serija A sa 54,8%, Bundesliga sa 43,5, Primera sa 38,9% i francuska Liga 1 sa 31,6% posto igrača koji nisu potekli iz matičnog saveza države u kojoj igraju. Interesantno je da je najveći rast u odnosu na 2009. godinu zabeležen u Italiji za 12,4%, a u odnosu na pre godinu dana u Nemčkoj je skočio za više od pet procenata.

Dakle, ovi podaci govore da su srpski igrači i dalje na ceni, da se njihovi kvaliteti itekako uvažavaju, ali i odlično plaćaju u "ligama petice", a sa druge strane imamo naš problem - nedostatak rezultata, pre svega na reprezentativnom planu, jer realno klubovi i ne mogu da ih ostvare kad ostaju bez svojih talenata već posle jedne polusezone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA