Francuski vozač formule kritično, podvrgnut je operaciji glave! (VIDEO)

 
  • 1

Italijanski sajt Sports medija tvrdi da je Bjanki u veštački izazvanoj komi

Francuski vozač Formule 1 Žil Bjanki, koji je  u nedelju povređen u udesu tokom Velike nagrade Japana, podvrgnut je operaciji hematoma glave, potvrdio je njegov otac Filip.

Kako je on rakao za francusku televiziju Frans 3, njegov sin Žil je već na operacionom stolu bolnice Tsu.

Italijanski sajt Sports medija tvrdi da je Bjanki u veštački izazvanoj komi.

Francuski vozač je danas po izuzetno lošim vremenskim uslovima sleteo sa staze u Suzuki i udario u vozilo koje je prethodno intervenisalo kako bi sa uklonio bolid nemačkog vozača Sutila.

Pogledajte kako je izgledalo spasavanje Bjankija:

Tom prilikom, usled jakog udarca Bjanki je izgubio svest i potom je hitno prebačen ambulantnim kolima u bolnicu.

Trka u Suzuki je prekinuta šest krugova pre kraja, a za pobednika je proglašen vodeći do prekida Britanac Luis Hamilton.

Čak je i poirptarol Formnule 1 Mateo Bonćiani objasnio šta se desilo.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    5. oktobar 2014 | 17:32

    Samo se molim da ne zavrsi kao Sumaher, i da se sto pre oporavi. Stvarno je strasno kad se ovakve stvari dese, i ponovo cu reci posto mi Telegraf zadnji komentar nije objavio, za ovo su krivi organizatori trke, jer je trebalo da trku voze juce kako je bilo predlozeno, jer se znalo da ce Japan pogotiti tajfun, to je prosto normalno vreme za ovo doba godine. Za one koji ne znaju, zamisao je bila da se otkaze treci trening i da se u subotu voze i kvalifikacije i trka. Jutros su od samog pocetka uslovi bili nemoguci za voznju, u Japanu je bukvalno bio potop, cak je i Niki Lauda svojevremeno odustao bas u Japanu zbog ovakvih uslova, ali je Carli smatrao da je bezbedno da voze po onom pljusku, a kad je kisa na neko vreme stala i kad je moglo da se vozi, vozaci su se vrteli iza safety cara, umesto tada da voze. Toliko o bezbednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA