ŽENA KOJA PIŠE ISTORIJU: Hokejašica igra sa muškarcima!

 
  • 0

Nora Rati se prethodnog vikenda upisala u almanahe hokeja pošto je postala prva Finkinja koja je zaigrala za muški tim

Nora Rati je definitivno ušla u istoriju. Ona je postala prva Finkinja koja je zaigrala sa muškarcima profesionalnoj hokej ligi. Nora je debitovala prethodnog vikenda i bila je fantastična na svojoj poziciji golmana, jer je odbranila 30 od 31 udarca upućenih ka golu.

Ratijeva je izazvala pravu buru u ferbuaru ove godine kada je posle Olimpijskih igara izjavila da planira da se povuče iz ženskog hokeja, jer ne može da igra u nekoj jakoj i takmičarskoj ligi u kojoj bi imala motiva. Nije želela da igra u ruskoj žesnkoj ligi, jer je smatrala da nije dovoljno konkurentna, a Kanada je otpala, jer tamo igračice ne primaju platu, pa bi morala da pronađe posao i da igra hokej.

S obzirom da nije imala drugih mogućnosti odlučila je da ukoliko ne postane član nekog muškog tima, okači klizaljke o klin i pronađe neku drugu profesiju, međutim, u martu se desilo čudo i potpisala je jednogodišnji ugovor sa Keiko Vantaom, timom iz druge finske lige koji ju je prosledio na pozajmicu u trećeligaša Beve Tuski za koji je debitovala prethodnog vikenda.

Izveštaji posle tog njenog debija bili su puni hvalospeva na njen račun, a trener je rekao da je nekoliko puta spašavala svoj tim i da je ogroman broj navijača došao na utakmicu upravo zbog nje.

Nora, ukoliko joj se ukaže prilika da zaigra u najvišoj finskoj muškoj ligi, neće biti prva žena koja je tamo nastupala, jer je pre nje to učinila Hejli Vikenhajzer, a ona se smatra za jednu od najboljih hokejašica svih vremena, a kada je u pitanju Severna Amerika, Manon Reom je 1992. godine odigrala nekoliko zvaničnih mečeva u sezoni za Atlanta Najtse u Internacionalnoj hokej ligi.

Ipak, Nora je svakako prva Finkinja kojoj je to pošlo za rukom, a ko zna možda uskoro i ona stigne i postane prva žena sa nastupom u najjačim ligama sveta poput NHL ili ruske KHL lige.

(Telegraf.rs)

Video: Milošević zadovoljan posle pobede: "Mislio sam da će biti teže..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA