KNJIGE U ŠAKE! Ko su najnačitaniji srpski fudbaleri? (FOTO)

 
  • 18

U klubovima su prepoznali potencijal da knjiga pomogne fudbalerima koji potpisom za crno ili crveno-beli klub treba da se bore sa pritiskom koji te boje nose

Mali marketinški rat između Partizana i Crvene zvezde pokrenuo je interesantno pitanje navike čitanja među fudbalerima dva naša najveća kluba.

U Humskoj i u Ljutice Bogdana će ubuduće postajati bibilioteka. U klubovima su prepoznali potencijal knjige, da pomogne fudbalerima koji potpisom za crno ili crveno-beli klub treba da se bore s pritiskom koji te boje nose. Igračima je ovo, s druge strane, savršena prilika da razbiju predrasude koji kruže o fudbalerima.

Pred Sajam knjiga Vladimir Stojković i Boban Bajković preporučili su knjige čitaocima Telegrafa. Sad su na redu biblioteke, a prvi je svoju otvorio Partizan. Tad se isticao Miloš Jojić, igrač crno-belih koji je redovno na pripreme nosio knjige.

I sadašnji golman crno-belih, Milan Lukač, koncentriše se i opušta uz knjigu.

- Knjige čitam više na pripremama jer tada u fazi odmora imam nešto više vremena za to. Čitam Koelja, dobio sam od Vanje Bulića njegovu poslednju knjigu "Dosije Bogorodica", počeo sam i knjigu o našem legendarnom golmanu Milutinu Šoškiću. Trenutno, pošto imam dete, malo sam više fokusiran na porodične obaveze, ali kad nađem vremena, tu je knjiga - kaže Lukač.

U taboru Crvene zvezde redovno čita mladi Vukan Savićević.

- Poslednje što sam pročitao je "Na dalekom putu" Išmaela Beaha. Dobio sam preporuku od portparola da pročitam "Vreme smrti" i kad se vratim u Beograd, idem da je kupim - rekao je Savićević "Kuriru".

Na Svetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici pre četiri godine većina reprezentativaca tvrdila je da je sa sobom ponela upravo knjige za slobodno vreme. Gojko Kačar rekao je da uživa u Koeljovom delu i da je počeo s čitanjem romana "Kandže" Marka Vidojkovića, koji mu je sestra stavila u torbu.

Milan Lane Jovanović je sa sobom poneo dve knjige:

- Osim knjige o istoriji našeg naroda, u Austriju sam poneo i "Eldorado" Mome Kapora. To je najbolji način da se ubije vreme.

Primer bivšeg fudbalera Ivana Ergića verovatno je izlišno pominjati, jer je Ergić jedan od najvećih intelektualaca, ne samo u ovdašnjem sportu.

Fudbal i knjige odavno idu zajedno u Engleskoj. "Premier League Reading Stars" je višegodišnja kampanja koja ima za cilj da podstakne decu na čitanje knjiga, a promotivna lica su upravo fudbaleri.

- Bez obzira na to da li čitate knjigu svojoj deci ili sami u njoj uživate, to je jedno divno iskustvo i događaj koji se pamti do kraja života - rekao je reprezentativac Engleske Frenk Lampard, inače jedan od najinteligenijih fudbalera na svetu.

Mnoge zvezde Premijer lige su se sa svojim preporukama priključile ovoj kampanji.

SPORTISTI TREBA DA POBEGNE OD SPORTA, A ČITANJE MU U TOME POMAŽE

Kad je najveća zvezda NBA lige Lebron Džejms uočen s knjigom pred samu utakmicu, mnogi su pomislili da je to čin pomodarstva. Isto je radio i njegov bivši saigrač Kris Boš, a Amare Stodemajer na jednoj ruci čak ima i istetoviranu reč "Read".

Dan Grunfeld, ameirčki košarkaš koji je nastupao za Valjadolid i Hapoel iz Jerusalima, iz ličnog iskustva govorio je o tome koliko mu je čitanje unapredilo karijeru i kvalitet života.

- Što sam stariji, to više uviđam da čitanje pozitivno utiče na učinak sportiste i generalno na njegovu karijeru. Govorim to iz ličnog iskustva jer sam sportista koji voli da čita, znam zasigurno da sam atletski napredovao jer volim da čitam. Postoji veza između toga što si dobar sportista i strastveni čitalac - pisao je Grunfeld.

Na koji način čitanje pozitivno utiče na učinak u sportu?

Čitanje je odlično za pripreme i ritual pred meč. Ako bi neko na dan utakmice čitao knjigu, može da se zaključi da je taj izabrao dobar način da se smiri, da balansira stanje uma. Ukoliko se izdvojite na nekoliko minuta pre tog meča u kom vas očekuju napetost i neizvesnost, to stanje može da se prevede u opuštenost i fokus na trenutke na terenu koji dolate.

- I sam Lebron je priznao da je čitanje bio važan ventil da smiri svoj um i oslobodi se pritiska tokom plej-of serije 2012. godine. Bez obzira što je jedan od najboljih igrača na svetu, izgleda da mu je čitanje pomoglo da blokira celu halabuku i tako dosegne mentalni i fizički maksimum, na nivou gde njegov talenat se najbolje pokazuje - tvrdi dalje Grunfeld.

Ako čitate tokom cele sezone, to onda ima dugoročan uticaj. Sezone su duge, treninzi naporni, a utakmice neizvesne. Mnogo se radi, oscilacije su brojne, kao i usponi i padovi, preispitivanja... Svakom sportisti je neophodno da nekako odvrati pažnju sa svega toga, kako vas sport ne bi potpuno potrošio.

Knjige su generalno najbolji način da se od svega pobegne, jer opuštaju, a ujedno i stimulišu moždane vijuge.

- Vaš mozak mora da radi dok čitate i onda je lakše da se utopite u neku aktivnost koja nema veze sa sezonom. Kad se udubite u knjigu, onda maltene živite u njoj dok je čitate, što je odlična pauza za sportistu. Za sve nas koji zarađujemo od sporta, veoma je važno za naš dugoročan uspeh da ostanemo mentalno sveži. Zato je opuštanje od presije bekstvom u priču koja nije vaša definitvno doprinos vašoj mentalnoj snazi, koju na taj način samo unapređujete tokom sezone - tvrdi ovaj košarkaš, i zaključuje:

- Čitanje nas takođe čini važnim lekcijama koje su primenjive u našim sportovima, a u isto vreme zbog toga sazrevamo u našem sportu. Naučene lekcije i stečeno znanje koje dobijate čitanjem knjiga je neprocenjivo, i služi nam i onda kada više ne "pikamo" loptu.

Za kraj, važno je da znate i ovo.

Zvezdana Terziću je omiljena knjiga "Braća Karamazovi" koju je nekoliko puta pročitao i uvek joj se rado vraća. Kako je nedavno u esmiji "Balkanskom ulicom" rekao, dok je bio u inostranstvu pročitao je 253 knjige!

A šta reći tek o maniru trenera Partizana Duška Vujoševića da svojim igračima poklanja i preporučuje knjige, kako na srpskom, tako i engleskom?

I zato - knjige u šake!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. M.)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BL

    22. jul 2014 | 14:38

    Ako poslušate ili pogledate ijedan intervju sa Lanetom, da se zaključiti da on nije pročitao nijednu knjigu. Eventualno "Orlovi rano lete". Gori od njega je samo Krasić.

  • Evgenij

    22. jul 2014 | 14:14

    Mislim da mali jojic najvise cita kao i lazar markovic

  • grobar do koske

    22. jul 2014 | 15:29

    Moja 3 naslova knjige,za 3 legende zvezde..za prvu i "najzasluzniju" dzajica: Paulo Koeljo-Veronika je odlucila da umre..za drugu i podjednako "zasluznu" piksija:Haruki Murakami-Igraj igraj igraj..(najoriginalniji Japanski pisac..),..a za POSLEDNJU zvezdinu "zvezdu" terzica:Den Braun-Tacka prevare...prijatno citanje u vasem buducem prelepom "ambijentu"..zeli Vam vas GROBAR DO KOSKE !!! Partizan-MIT ili cudo-PONOS SRBIJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA