Nejmarov slalom duži od Maradoninog, Mesijevog i Ronaldovog (VIDEO)

 
  • 0

Pred brazilskim i argentinskim asovima protivnički igrači i golmani padali kao snoplje, a njihovi nezaboravni solo prodori ušli su u istoriju fudbala

Zamislite kad su neki fudbalski događaji minulih dana stali rame uz rame s „penta-trikom” najboljeg fudbalera na svetu Argentinca Lionela Mesija, koji je u Barseloninoj pobedi na „Nou Kampu” protiv Bajera iz Leverkuzena (7:1) u revanšu osmine finala Lige šampiona postigao pet golova. To nije pošlo za rukom nikome u najjačem evropskom klupskom fudbalskom takmičenju još od 1979.

Gotovo podjednako je odjeknuo plasman Apoela iz Nikozije u četvrtfinale Lige šampiona, a protivteža Mesijevom podvigu uspostavljena je nekoliko časova kasnije kada je brazilski as Nejmar postigao sva tri gola za Santos u pobedi protiv isto brazilskog tima Internasionala (3:1) u Kupu Libertadores. Ne treba potceniti ni pobedu Atletika iz Bilbaoa protiv Mančester junajteda (3:2) na „Old Trafordu” u prvom meču osmine finala Lige Evrope.

Drugi Nejmarov gol bio je pravo remek-delo fudbalske igre. Prihvatio je loptu na 65 metara od protivničkog gola i krenuo u nezadrživi slalom dok nije prevario i golmana. Osim dužine, izračunato je i da je njegov trk imao brzinu od 31 km/č (8,7 m/s).

Taj gol je najpre podsetio na bravuru njegovog zemljaka Ronalda u španskom prvenstvu 1997. Barselona je kao gost savladala Kompostelu sa 5:1, a Ronaldo je u slalom krenuo na 55 metara od protivničkog gola. Izdržao je na leđima osmoricu igrača. Tadašnji trener katalonskog tima Englez Bobi Robson u čudu se samo uhvatio za glavu.

Svoje čuvene slalome imali su i Mesi i njegov slavni zemljak Maradona, a gotovo da su preslikani. Mesi je u polufinalu španskog kupa 2007. protiv Hetafea u Barseloni primio loptu na 62 metra od protivničkog gola, nanizavši šest igrača i golmana. Postigao je još jedan pogodak, Barsa je pobedila sa 5:2, ali joj je u revanšu Hetafe održao lekciju sa 4:0.

Maradonin „Gol veka” postignut je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. protiv Engleske, koje je Argentini, potonjem prvaku sveta, pripalo sa 2:1. Samo pet minuta posle „Božje ruke” Maradona je uzeo loptu na 60 metara od gola slavnog Pitera Šiltona. Njegov slalom je trajao 10 sekundi. Nanizao je Birdslija, Rajda, Bučera dva puta, Fenvika i na kraju i 37-godišnjeg čuvara mreže Gordog Albiona.

 

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA