Zlatna lopta - Ćavi, Ronaldo ili Mesi?

Večeras od 19h u Cirihu se dodeljuje prestižna Zlatna lopta najboljem fudbaleru u protekloj sezoni

  • 0

Večeras se u Cirihu proglašava dobitnik prestižne nagrade za najboljeg fudbalera Zlatna lopta, za koju su nominovani Barselonini fudbaleri Lionel MesiĆavi Ernandez i Realov golgeter Kristijano Ronaldo .

Ukoliko i ove godine osvoji prizanje FIFA, Mesi će se izjednačiti sa Mišelom Platinijem sa tri utastopne osvojene "lopte". Argentincu se daje prednost, pogotovo posle ključne uloge u finalu Lige šampiona protiv Mančester Junajteda u maju 2011 godine.

Pored svih titula koje su Ćavi i Mesi osvojili sa Barselonom, Katalonac je predvodio Španiju i u pohodu na krov Evrope i sveta. To je jedan i od glavnih argumenata koji pojedini, poput Kanavara, pominju kao razlog da ove godine Zlatna lopta pripadne upravo Ćaviju. Kristijano Ronaldo je i dalje jedan od najboljih strelaca španske Primere, ali i sveta. Inače, Ronaldo i predstavnici kraljevskog kluba neće putovati u Cirih na ceremoniju zbog revanš meča Kupa Kralja protiv Malage.

Po čemu su najbolji

Prošle godine, nagrade FIFA za najboljeg igrača godine i Zlatna lopta su se "ujedinile", a za najboljeg glasaju treneri, kapiteni reprezentacija kao i novinari.

Nema sumnje da izbor nije lak, jer su nominovani vrhunski fudbaleri ostvarili zadivljujuće kolektivne i individulane uspehe. Po broju golova, prednjači Kristijano Ronaldo sa 43 gola, Mesi je dao 31, a Ćavi 5 golova.

Barsin vezista zato je najupešniji u pas igri sa 3.747 dodavanja, dok Mesi ima 2.425, odnosno Ronaldo 1.233. Ćavijeva preciznost u dodavanju je čak 92%!

Argentincu prednost daju i po broju asistencija. On je saigračima asistirao 16, Ronaldo 12, Ćavi 9 puta.

Fantastični driblinzi pokazali su svu umešnost nominovanih, a i u ovoj kategoriji posebno se ističe Mesi. Ćavi je protekle sezone imao 37, Ronaldo 57, a Mesi čak 207 uspešnih i neverovatnih driblinga.

U konkurenciji trenera, nominovani su prošlogodišnji dobitnik Žoze Murinjo, Pep Gvardiola i Aleks Ferguson. U ženskoj konkurenciji, nominovane su Brazilka Marta, Japanka Homare Sava i Abi Vambah iz SAD-a.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA