BAKINA TAJNA: Staromodni ljubavni saveti

 
  • 8

Sigurno će vam neke stvari iz ovog teksta zvučati kao da dolaze iz "Priručnika za dobre supruge" s početka prošlog veka. Ipak, uprkos emancipaciji, većina ovih saveta u muško-ženskim odnosima i dan-danas pali

Neke stvari ma koliko zvučale staromodno i prevaziđeno zapravo su zaista korisne, pa čak i u ovim vremenima u kojima vlada potpuni disbalans svega i svačega. Bez obzira što ste svaki put kada vam je baka davala ljubavne savete želeli da zapušite uši, neke od sledećih "zarđalih" sugestija mogu vam zapravo dobro doći. Stoga, budete li radili sledeće stvari, vaš muškarac će biti mnogo srećniji, a veza bolja i kvalitetnija nego kada biste mu 100 puta na dan ponavljali reči "volim te".

Vaša puna pažnja

Kada muškarac vidi da tokom zajedničke večere čitate poruke na telefonu ili bacate oko na svoj omiljeni rijaliti, on to tumači kao da vam nije važan, kaže bračni terapeut Majk Dau. To je zato što je muški mozak evoluirao da radi jednu stvar u isto vreme dok filtrira sve ostale stimulanse. Iako žene funkcionišu drugačije, vaš partner će ceniti što ste usredsređeni samo na njega, zato ga dok govori gledajte u oči i pažljivo slušajte.

Njegovo omiljeno jelo

Stara uzrečica je istinita, najbolji put do muškarčevog srca je kroz njegov stomak, kaže dr Dov. Kada mu skuvate omiljenu hranu, a pritom ga ne pitate šta želi za ručak, dajete mu do znanja da ga dobro poznajete. Parovi koji jedno o drugome znaju sitne detalje imaju najsrećnije brakove, kaže dr Dov.

Obucite haljinu koju obožava

Sređivanjem mu dajete do znanja da i dalje želite dobro da izgledate za njega, bez obzira koliko dugo ste zajedno. Muški mozak reaguje na vizuelne znakove više od ženskog. A kada vas vidi u seksi haljini, to mu govori da ga još uvek želite, tvrdi dr Dov.


Vodite brigu o sebi

Smanjivanje stresa, pravilna ishrana, vežbanje, prestanak pušenja, sve te stvari možda zvuče kao nešto što činite samo za sebe, ali su i način da mu kažete da ga volite. Time poručujete da želite dug i lep život uz njega.

Pohvalite ga

Neka vaš partner zna da je on za vas čovek koji je sposoban da brine o vama, da rešava probleme, koji je veliki ljubavnik i vitez u sjajnom oklopu. Povremeni komplimenti o tome kako izgleda i koliko je moćan njemu će puno značiti. Zato, jasno mu dajte do znanja da mu se divite, savetuje psiholog Andra Broš.

Podstaknite ga da odvoji vreme za sebe

Ako vaš partner ulazi u grupu muškaraca koji imaju problem s verbalnim iskazivanjem svojih potreba, povremeno mu predložite da uzme vreme za sebe, da se opusti s prijateljima, igra video-igrice ili se samo dobro naspava. Podrška  i sloboda pomoći će mu da bude bolji, kaže dr Broš.

Pitajte ga za savet

Vaš partner želi da se oseća važnim delom vašeg života. Pitajte ga za savet kako da rešite problem na poslu i pokažite da cenite njegovo mišljenje. Kada muškarac može nešto da popravi, oseća se važnim i korisnim. Tražiti od njega savet znači da se oslanjate na njega i da za njega ima mesta u vašem životu.

Zahvaljujte mu za male stvari

Kada sledeći put odvede decu u školu ili iznese smeće, izrazite zahvalnost. Jurimo kroz život, zaboravljamo da primetimo dobre stvari, a posebno to da i muškarci imaju osećanja. Zato mu recite šta cenite kod njega, savetuje bračna terapeutkinja Kerin Goldstin. Zahvalnost će popraviti njegov stav i uneti dobru energiju u vezu.

Dugi zagrljaji

Umesto kratkog poljupca pre izlaska iz kuće dajte mu duži zagrljaj. Žene se povezuju verbalno, a muškarci kroz dodir, baš zato treba da ga zagrlite barem na sedam sekundi. Možda vam se čini dugo, ali ima nešto u toj brojci nakon koje će osećati kao da je od vas stvarno nešto dobio. I nema sumnje da ćete i vi uživati.

Brzinski seks

Dugo vođenje ljubavi je u redu, ali povremeno se upustite u seks od nekoliko minuta, psiholozi tvrde da je to dobro za vezu. Većinu vremena vodite ljubav uz dugu predigru i mnogo romantike, ali ponekad na brzaka obavite posao.

Dozvolite mu da se istrese

Drama na poslu ili u porodici utiče na njega više nego što bi hteo. Zato mu stvorite sigurnu zonu i dozvolite da sruši sve zidove koji ga okružuju. Dr Goldstin savetuje da ga samo saslušate, a da istovremeno ne pokušavate da rešite problem. To će mu pokazati da ga ne smatrate slabićem ili nesposobnim. Štaviše, pokazaće mu da vam je stalo.

(Telegraf.rs/Magazin.net)

Video: Predavanje vidovdanke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    30. oktobar 2013 | 17:20

    Znaju babe:-))))))

  • Sumadinac

    30. oktobar 2013 | 22:15

    Ne vidim zašto su ovo zarđale sugestije? Mislim da su ovo sugestije, univerzalne, za sva vremena.

  • Sanja

    31. oktobar 2013 | 12:41

    Sve se vrti oko tog da se ZADOVOLJI ON! Sta je sa nama?!! Ko nas pita sta bi mi? Daj..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA