LJUBAV ZA PONAVLJAČE: Veće su vam šanse u drugom braku

 
  • 1

Statistika pokazuje da 45 odsto prvih brakova završi razvodom, dok će brakorazvodnom parnicom završiti samo 31 odsto onih koji odu na popravni ispit iz ljubavi

Kako se čini, ljubav je lepša i bolja drugi put. Za parove u drugom braku manje je verovatno da će se ikada rastati. Prema studiji organizacije “Marriage Foundation”, 45 odsto od ukupnog broja brakova između osoba koje se prvi put venčaju završiće razvodom. Međutim, samo se 31 odsto drugih po redu brakova okonča pred sudijom.

Kako bi saznali koji brakovi mogu da izdrže test vremena, u studiji su korišćeni podaci iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku. Utvrđeno je da osobe koje su ušle u drugi brak imaju korist od godina, zrelosti i iskustva, tako da su spremniji na uspostavljanje čvršćih odnosa. Umesto da samo ulete u brak bez mnogo razmišljanja, pažljivije vagaju partnerove prednosti i mane.

Hari Benson, autor studije, tvrdi da su drugi brakovi uspešniji pre svega zbog zrelosti i godina partnera.

- Jedna od mogućnosti leži u činjenici da su ozbiljnije godine povezane s većim prihodima, a veći prihodi deluju kao tampon protiv nekih od svakodnevnih problema s kojima se suočava većina parova. Druga je mogućnost da stariji uzrast podrazumeva manje male dece iz prethodnih odnosa. Kod muškaraca drugi je brak manje izložen društvenim i porodičnim pritiscima koji su doveli do prvog braka. Dobra je vest da parovi koji žele da stupe u drugi brak ne moraju više da nose stigmu "loših statističkih pokazatelja". Drugi brakovi, uopšteno, dobro funkcionišu - objašnjava Benson

Međutim, bračni savetnik dr Pem Spar smatra da statistike pokazuju da drugi brakovi prolaze daleko manje dobro. Ona tvrdi da drugi brakovi mogu da budu posebno problematični kada postoje deca iz prethodnih brakova, dok psiholog Pola Hol ističe da novca često ima manje u drugom braku, zbog alimentacija i raspodele imovine.

- Čini se da ljudi u drugim brakovima imaju jaču samosvest. Nakon što prođu kroz pakao razvoda i razdvajanja, možda imaju više motivacije da reše probleme i spasu novi brak - objašnjava Holova.


(TPortal.hr; Telegraf.rs)

Video: Pantelić: Veliko mi je zadovoljstvo što je će legat Stojkovića postati deo stalne postavke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mani

    1. maj 2013 | 08:53

    20 i 40 godina su velika razlika sto se zrelosti tice al sta kad covek i sa 40 kao i sa 20 nezna sta uraditi ? Znaci da nikada nece sazrevati !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA