Bizarni zakoni o ženskom telu i seksualnosti

 
  • 3

Različite kulture imaju različite definicije toga šta je pristojno. U nekim zemljama možete biti uhapšeni zbog nošenja tanga gaćica, dok je u drugim to sasvim prihvatljiv “dress code” za svečanu večeru. Međutim, neki su ga baš preterali

Pojedine države otišle su toliko daleko u merama čuvanja čednosti svojih građana da su njihova rešenja sramotnija od onoga što su pokušavali da spreče.

Iran: Digitalna obrada filmova

Iranski narod voli da gleda američke filmove, ali vlada ima gotovo 40 ludih pravila o tome šta se sme prikazati na velikom platnu, a šta ne. Neka od njih su da lica žena ne smeju da se vide u krupnom planu, muškarac i žena ne smeju da sede jedno blizu drugog, a bradati muškarci ne smeju da budu predstavljeni u lošem svetlu.

Naravno, ovakva pravila izbacuju veliki broj filmova iz bioskopa, a one malobrojne koji su preostali, vladini cenzori digitalno retuširaju, kako bi izbacili sve što je neprikladno, poput ženskog dekoltea.

Kina: Grafikon za sprečavanje voajerizma

Policija kineske provincije Žejiang prošle godine odlučila je da stane na kraj sve češćoj pojavi voajera. Nakon pretrage na njihovoj (veoma cenzurisanoj) verziji Gugla, policajci su pronašli idealno rešenje za čuvanje čednosti Kineskinja: matematiku.

Na službenoj veb-stranici policije objavljena je serija grafika i dijagrama, koji su bili tu sa namerom da se pomogne ženama da izbegnu neželjene poglede ka području ispod svojih suknji. Dijagrami prikazuju žene u uobičajenim situacijama, poput sedenja u podzemnoj železnici. Vidna polja voajera označena su linijama, a na osnovu visine, težine, udaljenosti od voajera i drugih faktora žene bi trebalo da izračunaju kako da izbegnu poglede.


Naravno, dijagrami su izazvali više zabune nego što su pomogli, tako da su vrlo ubrzo uklonjeni s interneta. Zapravo, ispostavilo se da su bili korisniji voajerima da pronađu sigurnu tačku za osmatranje.

Viktorijanska epoha: Mašine za kupanje na plaži

Pre nego su sve manji i manji kupaći kostimi postali uobičajena pojava, zapadno društvo imalo je prilično drugačije standarde prihvatljivog oblačenja za plažu. Žene iz višeg staleža u viktorijansko doba u vodu su išle u velikim spravama poznatim kao mašine za kupanje.

Mašine su, u suštini, bile svlačionice na točkovima koje su vukli konji. Unutar njih su žene mogle da okupu kupaći kostim i, kada se mašina spusti u more, isplivaju bez neželjenih pogleda na sebi. Prve ovakve mašine pojavile su se početkom 18. veka, a koristile su se sve do početka 20. veka, nakon što su posetioci plaža počeli da ih brkaju sa slabo opremljenim javnim toaletima.

Saudijska Arabija: Žena ne sme da radi u butiku veša

Kupovina gaćica i brushaltera često predstavlja neprijatnu stvar za svakoga. Međutim, u Saudijskoj Arabiji čitava komplikacija podignuta je na jedan sasvim sulud nivo. Donedavno, samo su muškarci mogli da rade u prodavnicama donjeg veša. Kada se tome doda činjenica da u ovom kraljevstvu žene moraju da nose odeću posebno dizajniranu da ne otkriva ništa na njihovim telima, a čak je i samo pričanje o telima tabu tema, onda situacija zaista postaje čudna.

Ovo znači da, ukoliko bi neka žena želela da kupi nove gaćice, prodavac bi morao da je prouči s drugog kraja sobe i sam pretpostavi koja bi joj veličina odgovarala. Sve to je rezultat strogih segregacijskih pravila u ovoj zemlji, koja ženama diktiraju da ne mogu raditi određene poslove. Zbog toga je čak 30 odsto žena u Saudijskoj Arabiji nezaposleno.

Tek prošle godine, nakon Fejsbuk kampanje, pravilo o radu u prodavnicama veša je ukinuto, a muškarcima je zabranjeno da rade u njima. To je rezultiralo zatvaranjem više od stotinu prodavnica.

Izrael: Specijalne naočare koje zamagljuju žene

Ortodoksna interpretacija jevrejskog zakona da muškarac i žena ne smeju da imaju nikakvog kontakta ukoliko nisu venčani, dovela je do čudnih pravila. Odvojeni autobusi i trotoari jednostavno nisu bili dovoljni, uvedene su takozvane “naočare čednosti”, pomoću kojih nosioci mogu po volji da zamagle svoj vidokrug i tako izbegnu da im pogled padne na osobe ženskog pola.

Nezvanične “patrole čednosti” izašle su na ulice i počele da prodaju ove specijalno dizajnirane naočare. Jeftinija varijanta su nalepnice za naočare koje ograničavaju polje vida na samo nekoliko metara. Takođe, tu su i kapuljače i slični rekviziti koji sprečavaju bilo kakav pogled na ženu.

Međutim, ove patrole su čak i liberalne u odnosu na Sikrikim, grupu od blizu stotinu religioznih muškaraca koji terminu ultraortodoksan daju sasvim novo značenje. Čednost vernika pokušavaju da sačuvaju razbijanjem prozora, pisanjem grafita ili bacanjem vreća punih izmeta. Sve u ime čednosti. Jedna od njihovih meta bila je i lokalna prodavnica sladoleda, budući da pripadnici ove verske grupe smatraju da i sladoled promoviše promiskuitet.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mani

    30. april 2013 | 22:33

    Budale iz te Arabije su nedavno isterali 3cu mladica i to samo zato sto lepo izgledaju pa se Arapi uplasili kazu da su mladici prelepi te su opasni za njihove zene jer bi mogle da se zaljube glupost ... PITAM SE dali Arapi mozda pokrivaju zenama lice dok se sksaju ???

  • Lily

    25. april 2013 | 23:06

    Bolest !!!

  • Mileta

    5. maj 2013 | 08:51

    Buale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA