RAZBIJTE PREDRASUDE: Osam istina o vezama

 
  • 0

Upoznavanje, zabavljanje a potom i održavanje veze zna često da bude vrlo komplikovano. Mnogo toga je nepredvidivo i nikada niste načisto sa svojim, ali i potezima svog partnera. Međutim, postoje stvari koji su oduvek važile, važe i važiće za sve ljubavne veze ovoga sveta

Da li je vaša veza čvrsta ili je na staklenim nogama? Naučnici tvrde da postoje određene činjenice o vezama koje daju odgovore na ova pitanja.

Kao što to obično biva sa međuljudskim, samim tim i ljubavnim odnosima, svaki potez, misao ili delo se stavlja pod lupu i analizira. Različiti karakteri i razmišljanja koje upoređujete i uklapate sa sopstvenim, pomažu vam da shvatite da li je određena osoba zaista ona koju želite kraj sebe ili nije.

Kako biste brže došli do odgovora o kvalitetu vašeg ljubavnog odnosa, nudimo vam četiri istine o vezama koje su nepromenjljive i apsolutno tačne.

Razdvajanje jača vezu

Važno je, naravno, da provodite vreme zajedno. Ali stručnjaci, takođe, tvrde da je gotovo jednako bitno i da niste konstantno jedno pored drugog. Iskusni bračni terapeuti kažu da povremeno razdvajanje pruža priliku da iskusite druge životne priče ili da dobijete inovativne ideje koje posle možete da podelite jedno s drugim. Nove teme za razgovor nisu jedine blagodeti razdvajanja. Ako se svakodnevno viđate sa svojim dragim, polako prestajete da mislite intenzivno na njega. Upravo zbog toga je razdvojenost dobra, jer stvara u vama osećaj da vam delić života nedostaje. A taj delić je upravo on.

Osećaj da nešto u vezi ne štima verovatno je tačan

Samim tim što ste pripadnica nežnijeg pola, obdareni ste darom intuicije. Kada  nešto ne funkcioniše kako treba, vi vrlo brzo to i osetite. Ukoliko niste preterano sumnjičava ili nesigurna ličnost, trebalo bi da uvek verujete svom intuitivnom osećaju. A kada posumnjate, odmah razgovarajte sa njim, direktno i bez okolišanja.


Ako je varao bivše devojke, verovatno će i vas

Ponekad muškarac vara zbog emotivne ili seksualne "suše" u vezi. Ali češći je slučaj da "šaranje" pokazuje da sa njim nešto nije u redu, a ne sa vezom. Po mišljenju Džeja Kartera, pisca knjige "Nevaljali muškarci", mnogi momci "sede na dve stolice" zato što uživaju u zavođenju, hrane svoj ego ili im je teško da odole seksu ako im se već pruži prilika. Svi ti faktori doprinose prevari i zato muškarci koji prevare jednom, obično to urade opet. Zato, ako je bivšu varao sa vama, ne otpisujte mogućnost nove prevare, ovoga puta o vašu glavu.

Ponaša se zaštitnički i želi da vodi računa o vama

Bez obzira na emancipaciju žena u poslednjih nekoliko godina, mnogi momci svoju muškost i samopouzdanje i dalje zasnivaju na osećanju da bi se bez njih ženski svet potpuno raspao. Da li zbog jače fizičke konstitucije ili davno usađenih gena, oni insistiraju da budu vaš vitez na belom konju. Iako ste nezavisna devojka koja je u stanju da sama vodi računa o sebi, znajte da je vrlo korisno da ponekad dopustite da on učini nešto za vas i tako bude vaš spasilac. U suprotnom, kompleksi će ga pobediti, a učinjena šteta će biti nepopravljiva. Na kraju, time što mu dopuštate da brine o vama, pokazujete da vam je stalo do njega.

Verujte mu kada kaže da nije spreman za ozbiljnu vezu

Verovale ili ne, muškarci stvarno ne vole da razočaraju žene. Ako kaže da nije spreman da se upušta u ozbiljan emotivni odnos, nemojte se previše pouzdati u svoje hipnotičke moći. Mogući razlozi za takav njegov stav su brojni. Možda ima problema sa vezivanjem, želi neobavezan seks sa raznim devojkama, smatra da niste prava osoba za njega, ali krajnji rezultat je uvek isti - ne želi da vam bude dečko i tačka.

S vremenom seks može da bude sve bolji

Neki bi rekli da stalna i duga veza znači "zbogom" dobrom i energičnom seksu. Ali najnovija istraživanja pokazuju da su mladi bračni parovi zadovoljniji svojim seksualnim životom više nego njihovi vršnjaci koji nisu u dugim vezama. Prema rečima seksulanog terapeuta Barbare Kisling, prvih šest do 18 meseci zabavljanja seks se zasniva na vrtoglavo visokom nivou testosterona i dopamina, što u prevodu znači da ste kostantno meganapaljeni, pa želite non-stop da vodite ljubav sa svojim dragim. Posle te faze, seks se zaista menja i vrlo često postaje još bolji. Pošto ste se upoznali i razvili međusobno poverenje, čin vođenja ljubavi postaje suštinski intimniji i erotičniji.

Nećete zažaliti ako raskinete sa momkom za koga niste sigurni da je onaj pravi

Danas mnoge devojke bez problema ulaze u seksualne odnose sa momcima, ali imaju problema da ih ostave. Mnoge žene će se žestoko potruditi da od crnog naprave belo, a sve iz silne želje da veza uspe. Tek posle puno truda, razmišljanja, brojanja "pluseva i minusa", nastaviće dalje bez griže savesti. Žene kroz taj bolan proces prolaze iz straha da bi posle mogle da se kaju zbog prebrzog raskida. Ali jedno novo istraživanje otkrilo je da se čak ni u prvom periodu posle raskida ljudi ne osećaju tako loše kao što su mislili. Zato se, ako osećate da ste sa pogrešnom osobom, ne plašite toliko da nađete nekog drugog ko će vam više odgovarati.

Uvek ćete vi inicirati razgovore o vezi

Za razliku od žena, koje su programirane da s vremena na vreme opipaju puls veze, muškarci ne mozgaju o odnosu sve dok nešto ne krene naopako. Čak i onda žele da eventualne dileme razreše sami sa sobom, dok žene žele da pričaju o tome. Kada odlučite da započnete razgovor o vezi, imajte na umu da se muškarci osećaju neprijatno kad ne znaju šta da očekuju i paranoično se plaše da će se sve završiti suzama. Zbog toga nemojte da ga zaskočite i navalite jer će se osećati kao da je sateran u ćošak. Da biste ga opustili, počnite sa komplimentima. Hvalite ga, dajte primere kada ste bili oduševljeni njegovim postupcima, onda pređite na predmet svojih briga. Kako biste razbili napetost, završite tu priču ponovo s nečim pozitivnim.

(T. Milić / cosmopolitan.hr)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA