Ko radi više, žene ili muškarci?

 
  • 1

Muškarci svakog dana imaju pola sata više slobodnog vremena nego žene, potvrđuju istraživanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je radila istraživanje u svojim zemljama članicama (30 uglavnom ekonomski razvijenijih zemalja i došla do zaključka da muškarci imaju više vremena za gledanje televizije, druženje, sport i hobi, dok žene više rade.

- Vlade i kompanije bi trebalo da podstiču jednakost polova - kaže se u izveštaju i apeluje se na ulaganje napora kako bi žene bile ravnopravne.

Međutim, ako se uzmu u obzir raniji izveštaji ove organizacije, zaključci bi bili nešto drugačiji. U ranijim izveštajima su aktivnosti kao što su kupovina, ulepšavanje ili duža pauza za ručak uračunati kao "posao", a ne "slobodno vreme". Ukoliko bi se i te aktivnosti smatrale odmorom i užitkom, onda bi jedan Britanac, na primer, imao samo 10 minuta više vremena za odmor nego žena.

Ovako su "na snazi" podaci koji kažu da prosečan Britanac dnevno ima 32 minuta više slobodnog vremena nego Britanka, Francuz 33, Nemac 22, a Italijan čak 80 minuta više nego Italijanka.

Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, naše žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazalo je jedno ranije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U organizaciji tvrde i da je važno da žene i muškarci biraju kako će da provode svoje slobodno vreme i da dame nekada same biraju rad, naročito kada je u pitanju briga o deci.


(Economy.rs; Telegraf.rs)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA