Pazite kako negujete svoju vaginu!

 
  • 0

Dame koje koriste lubrikante ili svoje genitalije peru gelovima i sapunima za intimnu negu sklonije su infekcijama

Kako stručnjaci upozoravaju, žene koje za intimnu negu koriste specijalne gelove za tuširanje i sapune nalaze se pod većim rizikom od razvoja polno prenosivih bolesti.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji tvrde da sapuni i lubrikanti mogu da oštete osetljivo tkivo vagine i povećaju mogućnost zaraze herpesom, hlamidijom i HIV-om. Ginekolog dr Džoel Braun napominje da se korišćenjem ovih proizvoda umnogome može povećati rizik od poremećaja bakterijske ravnoteže i time omogućava lakši razvoj infekcija. Istraživanje je pokazalo da 66 odsto žena koristi specijalizovana sredstva za održavanje higijene intimnih delova svog tela.

Najčešće korišćeni proizvodi su lubrikanti. Nažalost, 40 odsto dama koje koriste vazelin umesto lubrikanta ima bakterijsku vaginozu. Takođe, 44 odsto žena koje koriste vaginalna ulja pozitivne su na kandidu.

Lekari ne preporučuju bilo kakvo pranje intimnih delova tela iznutra, jer to može da ozbiljno da poremeti bakterijsku ravnotežu, a od svega toga nema ama baš nikakve koristi.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA