UŠTEDITE: Pustite ženu da upravlja finansijama

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da više štede porodice u kojima su pripadnice nežnijeg pola zadužene za kontrolu kućnog budžeta

  • 2

Čak 51 odsto dama u zapadnom svetu ima potpunu kontrolu nad porodičnim novcem. Samo u 36 odsto porodica muškarac je taj koji ima glavnu reč kada je u pitanju kućni budžet, dok se kod preostalih 13 odsto odluke o finansijama donose zajednički. Međutim, 58 odsto muškaraca veruje da su apsolutno samouvereni i sigurni u svoju sposobnost da upravljaju novcem i potrošnjom u zadatim granicama i mogućnostima, dok je isto reklo i 56 odsto žena.

Ipak, trećina odraslih osoba u 2013. godini ne planira sebi da postavi neki ustaljeni kućni budžet kojeg će se pridržavati.

- U vreme ekonomske krize mnogim ljudima ne preostaje mnogo novca nakon što plate račune – objašnjava Džejn Simonds iz britanske organizacije "Money Advice Service", koja je radila ovo istraživanje.

Drugo istraživanje pokazalo je da žene kontrolišu porodični budžet u većini domaćinstava u kojima su parovi mlađi od 45 godina. Mnogi eksperti predviđaju da će dame do 2020. godine u potpunosti kontrolisati dugoročne finansijske odluke, kao što je kupovina nekretnina.

Ova studija pokazalo je i da 91 odsto porodica u kojima žene kontrolišu dugoročne ekonomske planove ima i određene ušteđevine, dok je isto važilo za 82 odsto porodica u kojima tokove novca kontrolišu muškarci.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bata

    8. januar 2013 | 00:20

    Neznam kome je to palo na pamet,ali taj nije normalan.U kojoj zemlji vršena istraživanja u Srbiji sigurno nisu?

  • Drzavni revizor

    5. januar 2013 | 07:18

    Vi niste normalmi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA