LJUBITE SE, LJUDI: Pet zdravstvenih koristi od samo jednog poljupca

 
  • 4

Pored toga što izaziva leptiriće u stomaku i pomaže da se povežete sa drugom osobom, poljubac znatno poboljšava vaše zdravlje i jača vaš imunitet

Nesumnjivo je da ljubljenje pričinjava veliko zadovoljstvo, ali ono je i te kako korisno za naš organizam. O njegovom lekovitom dejstvu svedoče izjave stručnjaka.

- Dok se ljubite, vaš mozak oslobađa dopamin, koji podstiče strast i osećaj bliskosti sa partnerom. Supstance koje se nalaze u poljupcu izazivaju fizičko i emocinalno zadovoljstvo. Čini nas zdravim i poboljšava imunitet – objašnjava doktor Džil Varnado.

Čuva belinu vaših zuba

Poljubac ne može da zameni četkicu za zube, ali ljubljenje umanjuje stvaranja plaka na zubima, dok istovremeno stimulisanjem lučenja pljuvačke odstranjuje bakterije i sprečava pojavu karijesa. Minerali u pljuvački pomažu ponovnu izgradnju površine zuba i sprečavaju njihova oštećenja. Ljubljenje vaše zube čini blistavim i zdravim i smanjuje troškove odlaska zubaru.

- Ljubljenje predstavlja prirodni proces čišćenja. Pljuvačka čisti vaša usta i odstranjuje čestice hrane posle obroka – istakla je stomatolog Hajdi Hausur.

Održava mladalački izgled

Ukoliko se često ljubite, možete reći zbogom botoksu ili fejsliftingu. Seks-terapeuti i plastični hirurzi slažu se u tome da ljubljenje zateže kožu lica.

- Dok se ljubimo, pokreće se 30 mišića lica, što održava njihovu vitalnost. Kao što vežbanje u teretani održava mišiće tela, tako i pokretanje mišića lica pospešuje njihov tonus, što umanjuje znake starenja – poručuju stručnjaci.


Potpomaže dijetu

Dok se ljubite, osećate da vaše srce ubrzano kuca, ali to nije samo vaš osećaj to je zaista tako. Minut ljubljenja sagoreva 2-5 kalorija.

- Srčani ritam je brz, oslobađa se adrenalin i ostali neurotransmiteri u krvi, a povećanje adenalina ubrzava vaš metabolizam i sagoreva kalorije – objašnjava doktor Varnado.

Jača imunitet

Razmena pljuvačke znači i razmenu mikroba. Dok ste izloženi bakterijama druge osobe, vaše telo stvara antitela za odbranu od njih, što osnažuje vaš imunitet i čini vas jačim u borbi protiv bolesti.

Smanjuje nivo stresa

Poljubac u organizmu oslobađa prirodni antidepresiv, oksitocin. Doktor Džošua Gizercki objašnjava da ova supstanca vodi do boljeg seksa i orgazma. Dok umanjuje stres, poljubac istovremeno snižava proizvodnju kortizola i nivo holesterola u našem telu.

(MojPortal.ba; Telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA