SPASITE SVOJ BRAK: Šest signala da je na pomolu razvod

 
  • 0

Održavanje braka zahteva doslednost i volju. Ako u vašu zajednicu ne ulažete potrebno vreme i pažnju, situacija će se pogoršati

Porodični i bračni terapeut doktor Džon Gotman napisao je knjigu, na osnovu opsežnog istraživanja, u kojoj navodi šest karakteristika u komunikaciji bračnih parova koji pokazuju da će doći do razvoda.

Oštar početak priče

Započinjanje razgovora ili suočavanja pomoću sarkazma, optužbi, kritike ili ponižavajućih komentara vrlo je opasno za brak. Iniciranje grubog razgovora najverovatnije će rezultirati zajedljivim krajem, bez konačnog razrešenja.

Četiri jahača

Gotman ih identifikuje kao prezir, kritiku, odbranu i kameni zid (udaljavanje). Njegovo istraživanje pokazalo je da ove karakteristike u komunikaciji sa bračnim partnerom drastično povećavaju šanse za razvod.

Poplava

Dešava se i to da bračni partneri preplavljuju jedno drugo negativnom energijom koja izaziva emotivno hlađenje i otuđenje u vezi. U trenutku kada jedna od strana naglo postavlja barijeru onom drugom, uz kritikovanje ili prezir, druga osoba ostaje u šoku. To vodi ka još jačem razilaženju i na kraju do razvoda.

Govor tela

Kada jedan ili oba partnera postanu prezasićeni ili preplavljeni negativnošću, to se manifestuje promenama u organizmu. Povećavaju se broj otkucaja srca, izlučivanje adrenalina i krvni pritisak, a stav tela pri ovakvoj psihološkoj reakciji sprečava razrešenje postojećih konflikta.

Propali pokušaji za popravku

Ako neki raniji sukob nije razrešen, mogućnost za razvod se povećava. Okončanje konflikta je imperativ za održavanje zdravih veza. Gradnja zida oko sebe i udaljavanje partnera predstavlja nedostatak volje da mu dozvolite da se uključi u razgovor i reši problem.


Loša sećanja

Postoje parovi koji zaglave u vrtlogu u kojem konstantno posmatraju svoju vezu kroz negativnu prizmu prošlosti. Neprekidno ponavljanje takvih sećanja dovodi do ozbiljnih poremećaja u odnosu. Ova ekstremno negativna prognoza utiče na prošlu, sadašnju i buduću percepciju odnosa, što može dovesti do razvoda.

Gotman poručuje da bi u brak trebalo da ulazimo s manjim očekivanjima, a nikako s nadom da će je naš partner tu da bi ispunio naše nezadovoljene potrebe iz daleke prošlosti.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA