MUŠKI NEPRIJATELJ BROJ 1: Sir smanjuje kvalitet sperme a samim tim i plodnost

 
  • 2

Tipično ženski hormon estrogen, koji se prirodno nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, ometa normalnu proizvodnju spermatozoida i smanjuje njihov kvalitet za 25 odsto, što umnogome otežava začeće

Čak i male količine punomasnih mlečnih proizvoda smanjuju šanse muškarca za očinstvo, tvrde naučnici sa Univerziteta Harvard. Muškarci koji na dan pojedu samo tri porcije mlečnih proizvoda imaju lošiji kvalitet sperme, u poređenju s onima koji ne jedu toliko mlečnih proizvoda. Pod jednom porcijom mlečnih proizvoda smatra se 28 grama ili oko jedne šnite tvrdog sira, kašičica pavlake, jedna velika kašika sladoleda ili čaša punomasnog mleka od dva decilitra.

Analizom prehrambenih navika 189 muškaraca uzrasta od 19 do 25 godina, naučnici su otkrili da mlečni proizvodi negativno utiču na broj spermatozoida, a samim tim smanjuju njihov kvalitet za 25 odsto. Oni veruju kako su za taj efekat zaslužni ženski hormoni koji se prirodno nalaze u mleku i da je promena prehrambenih navika u proteklih nekoliko decenija doprinela povećanju neplodnosti kod muškaraca.

- Estrogen u mleku i mlečnim proizvodima dokazano utiče na plodnost muškarca, a moguće je da i prisutnost drugih materija, poput pesticida, zagađivača na bazi hlora i teških metala u mlečnim proizvodima takođe smanjuje kvalitet sperme – rekla je voditeljka studije, doktor Mirijam Afejč.

Zato bi muškarci, koji imaju problema sa začećem, trebalo da u što većoj meri ograniče unos mlečnih proizvoda i povećaju svoje šanse da postanu očevi.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • spaja78

    24. oktobar 2012 | 16:42

    sta su jeli nasi djedovi nego sir i kajmak a imali po petnaestero djece...sta mlate gluposti

  • Jokso

    24. oktobar 2012 | 21:42

    Da ali tada nije bilo hormona u kravama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA