MOMCI OPREZ: Marihuana povećava rizik od raka testisa

 
  • 0

Muškarci koji konzumiraju kanabis izloženi su većem riziku od raka testisa od onih koji je ne konzumiraju, pokazala je nova studija. Istovremeno muškarci koji konzumiraju daleko težu drogu - kokain, smanjuju rizik da će zaraditi ovu vrstu tumora, ali zato ugrožavaju sopstvenu plodnost

Istraživači su ustanovili vezu između pušenja marihuane i povećanog rizika razvijanja određenih podtipova raka testisa, poput tumora germinalnih ćelija, koji mogu da se razviju u nešto mnogo gore. Rizik od pojave raka postoji ne samo kod muškaraca koji konzumiraju marihuanu iz zabave, već i kod onih mladih muškaraca koji je koriste kao lek, odnosno po preporuci lekara.

Rak testisa se najčešće dijagnostikuje kod muškaraca starih od 15 do 45 godine. Ovo oboljenje je sve češće maligno.

Studiju koja ukazuje na štetnost marihuane sproveo je Univerzitet južne Kalifornije. Naučnici su zaključak izveli na osnovu ispitivanja 163 mladića koji su konzumirali marihuanu, a kojima je dijagnostikovan rak testisa. Njihove podatke naučnici su zatim uporedili sa podacima 292 zdrava muškarca iste životne dobi.

Utvrđeno je da su oni koji konzumiraju marihuanu izloženi dvostruko većem riziku da se kod njih razviju podtipovi raka testisa od onih koji je ne konzumiraju. Takođe, primećeno je da se ti podtipovi raka razvijaju mahom kod mlađih muškaraca.

Istraživači su istovremeno ustanovili da su muškarci koji su konzumirali kokain smanjili rizik od oboljenja raka testisa. Ovo, naravno, nije poziv na konzumiranje kokaina, već zaključak koji su naučnici izveli na osnovu ispitivanja, iako nisu mogli precizno da ustanove zašto kokain ima takvo dejstvo na smanjenje rizika od raka testisa.

Naučnici pretpostavljaju da kokain ubija germinalne ćelije koje formiraju spermatozoide. To znači da konzumiranje kokaina, radi prevencije raka testisa, dolazi sa visokom cenom, pošto se uništavanjem germinalnih ćelija, što upravo čini kokain, smanjuje plodnost.


(NoviMagazin.rs)

Video: Počela izgradnja kompleksa "Green line" na Novom Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA