ODLIČNE VESTI: Alkohol, cigarete i gojaznost ne utiču na mušku plodnost

 
  • 2

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da ni konzumiranje alkohola i cigareta, kao ni prekomerna telesna težina nemaju ama baš nikakvog uticaja na kvalitet spermatozoida

Drugim rečima, muškarci koji žive nezdravim načinom života imaju jednake šanse da postanu očevi kao i oni koji žive i hrane se zdravo i nemaju loše navike poput pušenja i konzumacije alkohola.

Iako su do sada mnoga istraživanja i zdravstvene organizacije upozoravali na to da će muškarci pre postati očevi ako dovedu svoj život u red, a posebno ako izgube suvišne kilograme i izbegavaju nošenje tesnog donjeg veša, novo istraživanje kaže da to nema nikakvog uticaja na plodnost.

Prekomerna telesna težina, merena indeksom telesne mase (BMI), nema nikavog uticaja na kvalitet sperme. Zapravo, muškarčeva plodnost zavisi isključivo od broja plivajućih spermatozoida.

- Naši rezultati upućuju na to da izbor načina života verovatno nema nikavog uticaja na to koliko će muškarac imati plivajućih spermatozoida. Primera radi, to da li je muškarac pušač ili ne ili da li konzumira alkohol ili ne nema nikave veze sa plodnošću – tvrdi vođa ovog istraživanja, doktor Endrju Povi sa Univerziteta u Mančesteru.

No, muškarci ipak ne bi smeli da se opuste. Bez obzira na to što nisu našli vezu između načina života i njegovog uticaja na plivajuće spermatozoide, naučnici smatraju da alkohol, cigarete, gojaznost, narkotici i slični faktori mogu imati pogubne posledice po veličinu ili oblik spermatozoida, kao i na kvalitet DNK.

(kliX.ba)

Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan Bajci

    16. jun 2012 | 15:08

    Ja to ceo zivot tvrdim pa me smatraju budalom. Sad valjda nece vise. xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA