ALARMANTNO: Svetom hara gonoreja otporna na sve moguće antibiotike!

 
  • 0

Teška i bolna upala genitalnih organa, vanmaterična trudnoća, mrtvorođenčad, slepilo kod dece, neplodnost kod muškaraca i žena... Sve ovo moglo bi da vas snađe ako pri izboru seksualnih partnera budete neoprezni i „zakačite“ novi, mutirani, soj gonoreje koji je rezistentan na sve terapije koje postoje

Čelnici Svetske zdravstvene organizacije, agencije koja funkcioniše pod okriljem Ujedinjenih nacija, juče su poslali zvanično upozorenje o veoma opasnoj varijanti polno prenosive bolesti gonoreje koja ne reaguje ni na jedan poznati antibiotik. Epidemija je zabeležena u Japanu još 2008. godine, ali sada se bolest raširila i na druge visokorazvijene zemlje kao što su Australija, Francuska, Norveška, Švedska i Velika Britanija.

Najveća epidemija ove opake polno prenosive bolesti koju znamo pod imenima gonoreja, triper i kapavac, od koje su navodno bolovala čak trojica velikih diktatora Napoleon, Musolini i Hitler, zahvatila je Evropu u trinaestom veku, a sve do pojave prvih antibiotika četrdesetih godina prošlog veka gonoreja se lečila derivatima srebro-nitrata. Da bi suzbili podmuklu bolest, koja često počinje bez ikakvih simptoma, savremeni lekari primenjuju kombinaciju više vrsta antibiotika, počevši od penicilina, pa sve do cefalosporina. Međutim, danas je bakterija postala otporna na sve poznate vrste antibiotika i preti da postane ogroman globalni zdravstveni problem.

Ako se gonoreja ne leči, izaziva sterilitet kod muškaraca i žena i slepilo novorođenčadi kod majki koje su zaražene. Bolest može zahvatiti i debelo crevo, sluzokožu usta, vežnjaču oka i urogenitalni trakt. Kod žena simptomi uopšte ne moraju da se ispolje, a kod nekih se javlja bol u donjem delu trbuha. Zaražene žene mogu bolest preneti na fetus.

Muškarci ponekad mogu primetiti žuti, sluzavi iscedak iz penisa, krv u urinu ili bockanje pri mokrenju. U prvih desetak dana nakon infekcije gonokokom javljaju se zapaljenje i bolovi u uretri (mokraćnom kanalu penisa). Ako se ne leči, sekret postaje bistar i lepljiv i održava se nekoliko meseci dok se ne javi groznica i otok limfnih žlezda u preponama. Zapuštena bolest prelazi u hroničnu, a iz epitela uretre kod muškaraca prelazi na mokraćnu bešiku, semevode, semenu kesicu i testise kao i bubrege. U krajnjem slučaju, gonoreja može izazvati neplodnost, nešto ređe sepsu ili oštećenja drugih organa (srca i mozga).

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA