CENA LEPOTE: Prevelike grudi skraćuju život

 
  • 1

Na ovu će konstataciju mnoge žene i gotovo svi muškarci odmahnuti rukom. Pa zar nije jedna od najvećih tekovina modernog društva sekespil upotpunjen silikonima? Međutim, istina je da prirodno velike grudi mogu ženama oduzeti i do pet godina života

U studiji objavljenoj ovih dana u časopisu "Journal of Plastic and Reconstructive Surgery" sve je više žena s velikim grudima koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme i zbog toga se za pomoć obraćaju hirurzima. Štaviše, jedna od deset žena tvrdi da ima razne zdravstvene nevolje zbog prevelikih grudi.

Šezdesetogodišnja Britanka Džejn Klark otkrila je koje su joj sve probleme prouzrokovale velike grudi, ali i kakav je preporod doživela nakon što su joj hirurzi skinuli to ogromno breme koje je godinama nosila.

- Čim bih ujutro otvorila oči, posegnula bih za bočicom lekova protiv bolova. Pre nego što bi oni počeli da deluju, čak i najjednostvanije radnje, poput hodanja, predstavljale su mi problem. Neopisivo su me boleli leđa i vrat i pilule su postale neophodne – kaže Džejn, koja samu sebe smatra za žrtvu sopstvenih gena koji su joj podarili poveće poprsje.

No, slučaj ove dame uopšte nije tako redak. Stručnjaci svedoče da je prosečna korpa grudnjaka koji se nosio pedesetih godina prošlog veka porasla s oznake B na C, a sve je više žena kojima su neohodne D korpe. U poslednje tri godine, u britanskim prodavnicama je udvostručena prodaja grudnjaka veličine D, a sve je veća potražnja i za još većim brojevima.

Na pitanje zašto savremene generacije žena imaju veće poprsje od svojih baka, stručnjaci odgovaraju time da još od detinjstva devojke današnjice unose veću količinu kalorija, pa je i gojaznost kod mladih žena sve veća. Samim tim, luči se više estrogena pa tako dolazi i do sve većih grudi u pubertetu. Njihov se rast nastavlja i kasnije zbog načina ishrane, ali i estrogena u kontraceptivnim pilulama, ili hormonskoj terapiji u menopauzi. Naučnike najviše zabrinjavaju studija čiji rezultati pokazuju da majčino mleko može u sebi sadržati hemikalije poput pesticida, za koje se veruje da imaju uticaja na receptore estrogena u telu, a time i na rast tkiva dojki. Drugim rečima, kod nekih dama grudi s godinama jednostavno ne prestaju da rastu.

Lekari upozoravaju da preterano velike grudi ženama mogu stvoriti toliko ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu biti čak i pogubni. Ne samo da im od težine mogu stradati leđa ili vrat, već se mogu javiti bolovi u rukama, glavobolje, razni osipi pa čak i deformacija kičme. Na kraju se sve to odrazi i na psihičko stanje dama, i jedino rešenje je operacija.

(Jutarnji.hr)


Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fantom

    22. jul 2012 | 21:37

    ajmo unakazivanje devojaka i profit plasticnim hirurzima (ko ih izmisli)... poznajem jedno 5 "takvih" i ni jedna mi nije spomenula nikad da ima te probleme... Reklamirajte se za nesto drugo cigani..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA