Više kilograma – manje spermatozoida

 
  • 0

Muškarci s viškom kilograma češće imaju smanjen broj spermatozoida u semenoj tečnosti ili ih uopšte nemaju, nego njihovi vršnjaci normalne težine

Studija tima sa Harvardske škole javnog zdravlja bazirana je na rezultatima ranijih istraživanja kojima je obuhvaćeno ukupno oko 10.000 muškaraca. Utvrđeno je da je kod onih s viškom kilograma 11 odsto veći rizik od nedovoljnog broja spermatozoida, a 39 odsto je veći rizik da spermatozoida uopšte ni ne bude.

Muškarci koji su i formalno gojazni su 42 odsto pod većim rizikom da imaju smanjen broj spermatozoida u semenoj tečnosti i 81 odsto pod većim rizikom da uopšte nemaju spermatozoide.

Vođa studije Horhe Čavaro ipak napominje da apsolutni rizik od neplodnosti kod ljudi s viškom kilograma ipak nije prevelik i da smanjen broj spermatozoida sam po sebi ne znači da se ne može postati otac.

Osim toga, sem broja spermatozoida, za uspešno začeće od važnosti su i njihova pokretljivost, oblik, kao i kvalitet DNK koji nose, s tim što su neka istraživanja pokazala da višak kilograma negativno uitiče i na te parametre.

Postoji i teorija da gojaznost sama po sebi nije kriva za ove probleme nego da ista genetska predispozicija uslovljava i višak kilograma i probleme sa spermatozoidima.

Ako je sam višak kilograma ipak kriv za ove probleme, onda neki stručnjaci to pripisuju višku sala u rejonu stomaka i karlice, zbog kojeg su mošnice izložene većoj toploti nego što je potrebno za proizvodnju spermatozoida.

Istraživanja na ženama pokazala su da se mršavljenjem poboljšava plodnost, međutim nije sigurno da bi to bilo tako i kod muškaraca. Štaviše, jedna studija s kraja prošle godine pokazala je čak suprotno - da gubitak kilograma hirurškim putem dovodi do manje brojnosti spermatozoida.

(Tanjug)

Video: Ambasador Hil na proslavi 20 godina od osnivanja Centra za američke studije na FPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA