Kako naručiti kafu u Italiji? Greške u kafićima koje Italijani ne opraštaju
Za nekoga je kafa napitak koji pomaže u razbuđivanju, za neke predstavlja “čašicu razgovora”, a u Italiji je priprema i uživanje u kafi način života.
Ipak, u zavisnosti od dela zemlje u kom žive ili iz kog dolaze, razlikuju se i navike, pa tako 20 regija i više od 8.000 italijanskih gradova karakterišu brojne razlike.
Kafa u Veneciji uglavnom je punog ukusa i aromatična, začinjena notama orijentalnog mirisa vanile, u Milanu je lagana i nežna, a u Pijemontu i Liguriji robusnija, piše Punkufer.hr
Ako odete u Trst i želite espresso u kafiću, čarobna reč je nero, a capo je macchiato, odnosno espresso s malo zapenjenog mleka.
Marocchino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaa koji se dodaje espressu sa mlekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji valja naručiti espressino. U Napulju se espresso posebno ceni, a najpoželjniji je ako je kratak i jak.
Da biste naručili kafu poput Italijana, trebalo bi da znate da su kafe sa mlekom, poput cappuccina, caffe lattea i macchiata rezervisane za jutarnje sate; ako ih, pak, naručite tokom popodneva rizikujete da izazovete podsmeh konobara koji će se, naravno, truditi da vi ne primetite njegovu reakciju. Takođe, takve kafe ne bi trebalo naručiti posle jela.
Za Italijane, espresso je kafa u kojoj uživaju brzo, vrlo često s nogu, a cena za šoljicu espressa je veća ako odlučite da sednete u kafić i popijete ovu kafu bez žurbe. Kraći od epressa je ristretto, a lungo ili americano je duži.
Trebalo bi imati na umu da americano ipak nije toliko blag poput američke kafe, a ima i znatno manje vode u odnosu na količinu kafe. Da biste brže došli sebi nakon neprospavane noći, pomoći će doppio, odnosno dupli espresso.
Latte macchiatto je mleko u koje se dodaje espresso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za caffe latte, ali izgled im se razlikuje. Latte macchiatto biće vam poslužen u visokoj čaši i pripremljen tako da se jasno vide različiti slojevi.
(Telegraf.rs)
Video: Gori automobil u blizini Slavonskog Broda: Vatra "progutala" vozilo
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Don
Gde god da sam je pio,nema greske,Italija je carska drzava za kafu!
Podelite komentar
Kum Žoržo
Za moje pare ima da pijem šta hoću i kad hoću a da li će neki konobar da se smeje u sebi i to me zabole!
Podelite komentar
Hulk
Pijem crnu, jaku, bez šećera i ove kabeze iklakere prezirem.
Podelite komentar