≫ 

Naučnici predviđaju loš scenario: Venecija bi mogla da nestane, može li je spasiti savremeni Mojsije

Poplave u Veneciji su već godinama goruće pitanje, koje je postalo još aktuelnije posle najveće zabeležene plime u proteklih 50 godina

  • 3
Bez grantova iz fonda, Italija će teško servisirati svoje dugove Foto: Tanjug/AP

Nivo mora u Venecijanskoj laguni u idućim decenijama bi mogao da poraste za više od jednog metra, upozoravaju istraživači koji se bave klimatskim promenama i naukom o moru.

Poplave u Veneciji su već godinama goruće pitanje, koje je postalo još aktuelnije posle najveće zabeležene plime u proteklih 50 godina. Naime, u novembru 2019. godine Veneciju je pogodila plima od 187 cm i izazvala najgoru poplavu u poslednjih 50 godina.

Samo jednom u istoriji ona je bila viša, godine 1966. kada je iznosila rekordnih 194 cm. U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 cm uglavnom se smatra visokom, ali stanovnici i gradske uprave s tim uspevaju da se nose bez većih poteškoća.

Porast od čak 170 centimetara

Rezultati istraživanja objavljeni ove nedelje u časopisu "Natural Hazards and Earth System Sciences" upućuju na to da je, ako klimatske promene ne uspeju znatno da se uspore, do 2100. godine moguće je povećanje nivoa mora i do 120 cm, a ekstremni scenario predviđa porast od čak 170 centimetara.

Naučnici su upozorili da porast nivoa mora hitno treba uzeti u obzir u sklopu urbanističkog plana Venecije.

Poplave u Veneciji, Venecija Foto: Tanjug/AP

Italijanska vlada uložila je milijarde evra u kontraverzni sistem zaštite od poplava. Sistem podmorskih barijera, koji čine čelične brane, nazvan MOSE, prvi put je uspešno aktiviran prošle godine. Projekat njegove izgradnje pokrenut je još 1984. godine.

Savremeni "Mojsije"

Radovi na izgradnji započeli su 2003. godine, za vreme premijera Silvija Berluskonija, a barijere je trebalo dovršiti do 2016. godine. Ali čitav projekat obeležen je brojnim korupcijskim skandalima, prekoračenjem troškova i velikim kašnjenjima.

MOSE je inače skraćenica za "Modulo Sperimentale Elettromeccanico" (Eksperimentalni elektromehanički modul), a u slučaju Venecije koja očekuje spas od podizanja nivao mora, ime ovog sistema barijera odnosi se i na biblijski lik Mojsija (ital. Mosè) koji je razdvojio Crveno more da bi Izraelcima omogućio beg iz Egipta.

Savremeni "Mojsije" sastoji se od 78 žutih čeličnih podmorskih barijera, koje se po aktiviranju izdižu iznad površine mora i sprečavaju da talas plime iz Jadranskog mora poplavi Venecijansku lagunu.

Poplave u Veneciji, Venecija Foto: Tanjug/AP

Posledice za privredu

Da bi zaštitila grad od plimnih talasa, barijera bi, po mišljenju naučnika morala da ostane zatvorena veći deo godine od 2075. godine nadalje.

Ali to bi moglo da učini više štete nego koristi, jer bi duga upotreba barijere mogla negativno da utiče na osetljivi ekosistem lagune, što bi moglo da ima ogromne posledice za privredu.

Studiju su izradili naučnici sa Univerziteta u Veneciji i Leču u saradnji sa italijanskim Institutom za nauko o moru.

(Telegraf.rs/Hina)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA