Na Ostrvu vitezova vlada mediteranska klima: Malta je odličan izbor za odmor u toku cele godine

 
 
 ≫ 
  • 2

Najbolji način da upoznate sve lepote Malte jeste pešačenje, mada ni vožnja bicikla nije loša ideja

Malta Foto: Pixabay/michelleraponi

Viteški red poznat kao Jovanovci, Vitezovi sa Rodosa ili Malteški vitezovi su ukazom cara Svetog Rimskog carstva, Karla V davne 1530. godine dobili na večno upravljanje ostrva Gozo, Malta i Komino. Baš iz tog razloga se za današnju Republiku Maltu, u čijem sastavu se pomenuta ostrva nalaze i navodi da je ostrvo vitezova.

Osim uživanja u kupanju i sunčanju, jedna od najzastupljenijih aktivnosti svih koji letuju ili odmaraju na Malti sasvim sigurno je i pešačenje, tim pre što se ostrvo široko oko 12 i dugo oko 30 kilometara celo može prepešačiti.

Obilazak ostrva je moguć i biciklom, budući da su dostupne i biciklističke staze koje su adekvatno obeležene.

Odlično očuvana arhitektura

Ne samo da je Malta poznata po predelima za koje se često navodi da deluju nestvarno lepo, te po mediteranskoj klimi koja je čini idealnom destinacijom u toku cele godine, nego se može pohvaliti i odlično očuvanom arhitekturom.

Upravo zato i jeste najlepši način upoznavanja ostrva šetnja, najpre kroz glavni grad La Valetu.

U gradu se, pored ostalih znamenitih građevina, nalazi i jedna od najlepših katoličkih crkava u celom svetu. Nastala u periodu baroka, tokom 16. veka, katedrala Svetog Jovana je poznata i po freskama Zapisi Svetog Jeronima i Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja, čiji je autor čuveni italijanski slikar Karavađo.

Odmor na Malti

Za ljubitelje i mirnog i aktivnog odmora, Malta ima i te kako šta da ponudi. Brojne plaže, neke uređene, neke ne, na raspolaganju su turistima.

Ukoliko ste ljubitelj mirnijih i skrovitijih plaža, njih ćete pronaći malo dalje od glavnog grada, ali i na istočnom delu ostrva. Tačnije, na potezu od omanjeg grada Marsaskale prema zalivu Marsadžlok postoji veliki broj upravo takvih plaža. Posebno je zanimljivo to što je do njih jedini mogući pristup pešačenje.

Izuzev pešačenja i biciklizma, na Malti je dostupno i sportsko penjanje, kao i ronjenje. Turistima se nude i brojne atrakcije u vidu jahačkih, kajakaških ili džip-safari tura.

A nakon što završite sa razgledanjem i upoznavanjem ostrva, te uživanjem na odabranoj plaži, ne propustite da probate neki od fenomenalnih lokalnih gastronomskih specijaliteta. Iako je malteška kuhinja u osnovi mediteranska, zahvaljujući uticaju različitih kuhinja, može se pohvaliti jelima vrlo neobičnog ukusa.

Video: Pripreme za početak letnje sezone u letovalištu Nea Vrasna

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    19. maj 2021 | 19:05

    Bzvz. Bio, vido. Nema ni jedno drvo na ostrvu. Stanovnici mali, zdepasti i ruzni. Lice na cigane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA