Šta sve podrazumeva usluga All inclusive: Odmor bez novčanika nije isti u svakoj zemlji

 
 
 ≫ 
  • 0

Na svetskom nivou ne postoji standard kojim je definisano šta mora da uključuje ova usluga, pa svaki hotel ili rizort ima pravo da samostalno to odredi

hrana, all inclusive, hoteli Foto: Pixabay/free-photos

Kad odluči na krenu na odmor, većina turista se opredeljuje za All inclusive koncept, odnosno "odmor bez novčanika". Godinama već agencije reklamiraju ovaj koncept koji je po mnogim parametrima lagodan za putnike: ne moraju da razmišljaju o plaćanju pića, dodatnih hotelskih sadržaja, hrane mimo polupansiona ili pansiona...

Ali, ova vrsta usluge ne podrazumeva da zaista ne morate da se "mašite za džep" u svim zemljama. Zbog toga je važno da se pre odlaska na odabranu destinaciju za koju ste uplatili All inclusive uslugu raspitate kod turističkog agenta šta ona zapravo podrazumeva u hotelu u kom ćete odsesti.

Takođe, u svakom ugovoru o putovanju detaljno je navedeno šta možete da očekujete od aranžmana za koji ste se opredelili i šta ne potpada pod All inclusive uslugu.

Kako je nastao koncept All inclusive?

Istini za volju, ova ideja je odlično zamišljena. Stignete u hotel, prijavite se i dobijate narukvicu, koju nosite sve dok koristite usluge hotela ili rizorta.

Problem može da nastane kada poželite da naručite neko strano alkoholno piće, da odete na ručnu masažu ili da koristite teretanu koja se nalazi u okviru rizorta. U većini slučajeva usluga All inclusive to ne podrazumeva.

Koncept korišćenja ove hotelske usluge nastao je iz praktičnih razloga, i to u Sjedinjenim Američkim Državama, najpre u hotelu u kom su bile organizovane svingerske žurke. Da bi svojim gostima, koji su takve žurke posećivali, olakšali boravak, menadžeri su smislili da im na ulasku daju narukvice zahvaljujući kojima će moći da se razlikuju od ostalih gostiju i da "sakriju tragove" da su boravili u tom hotelu. Cena je, naravno, bila nešto viša u odnosu na klasičan boravak, ali je zato tajnost bila zagarantovana. Niko od gostiju "sa narukvicom" nije morao da koristi kreditne kartice tokom takvih žuriki.

Vremenom, koncept All inclusive se proširio i po mnogim svetskim hotelima, ovoga puta sa sasvim drugačijom namenom - da gosti zaista budu rasterećeni od trenutka kada kroče u hotel do momenta kada njihovom odmoru dođe kraj.

Šta uključuje usluga All inclusive?

Ne postoji jedinstveni standard kada je u pitanju ova usluga. Ipak, zna se da svi hoteli podrazumevaju tri obroka za korisnike All inclusive usluge.

Pojedini hoteli nude i užinu ili sladoled, na primer. Ima i onih, koji u okviru ovog koncepta podrazumevaju i mogućnost korišćenja otvorenog bara, pa i mini bara - potpuno besplatno.

U Tunisu, na primer, usluga All inclusive u većini hotelskih letovališta podrazumeva neograničnu hranu i piće, kao i sve hotelske sadržaje - unutrašnje i spoljašnje bazene, ležaljke na bazenima i plaži, upotrebu peškira za plažu, korišćenje SPA centra, upotrebu teniskih i odbojkaških terena... Hranu i piće moguće je konzumirati i na plaži i pored bazena, uključujući pice, sokove, filter kafu i kapućino. 

Ali, zato će turisti koji su za aranžman u Tunisu uplatili All inclusive uslugu morati da plate sveže ceđene sokove, flaširanu vodu, upotrebu teretane i odlazak na ručnu masažu. Isto važi i za uslugu frizera koji radi u hotelskom kompleksu.

foto Pixabay foto Pixabay

Sličan princip je i u većini hotelskih letovališta u Turskoj. U skupljim hotelima, uz uslugu Ultra all inclusive, gosti hotela mogu da uživaju i u domaćim alkoholnim pićima, a frižideri sa hladnom flaširanom vodom raspoređeni su širom rizorta.

Hotelijeri u Turskoj su, čini se, otišli najdalje kada je reč o All inclusive usluzi. Tako je u pojedinim hotelima sa pet zvezdica zaista dovoljno imati samo narukvicu koja dokazuje da ste se opredelili za ovu uslugu i koristiti bukvalno sve hotelske sadržaje bez "hvatanja za džep", izuzimajući masažu zlatnim listićima. 

U Egiptu, na primer, u zavisnosti od hotela, gosti koji se opredele za All inclusive uslugu ne moraju da plaćaju ležaljke pored bazena i na plaži, hranu i piće između tri glavna obroka, šatl autobuse koji voze do centra Hurgade i natrag, golf vozila koja ih prevoze do plaže i nazad...

 Usluge pranja i peglanja veša, kao i rum servis se uglavnom dodatno plaćaju. Takođe, ako se opredelite za hotel sa tri zvezdice i All inclusive uslugu, nemojte očekivati raskošni švedski sto kakav postoji u hotelima koji imaju dve zvezdice više.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA