Ako ste gurman, ovo je pravo mesto za vas: U Trangu je sasvim normalno za doručak jesti brdo mesa
U ovom gradu na Tajlandu ljudi se bude pre 4 sata izjutra i masovno odlaze u mračne sale, starinski uređene kafiće ili do kioska sa brzom hranom, kako bi ispoštovali svoje ranojutarnje rituale.
Nema baš tako mnogo mesta na svetu, na kojima su ljudi spremni da u tolikoj meri prilagode sve nekim navikama u ishrani, kao što je na primer konzumiranje pečenog svinjskog mesa izjutra. Ali isto tako nema baš mnogo mesta na svetu koja se toliko ozbiljno bave doručkom kao što je to tajlandski grad Trang. Čak i u zemlji, u kojoj su ljudi tako ozbiljno opsednuti hranom, poput Tajlanda, oduševljenje ljudi u tom gradu prvim obrokom u toku dana može delovati gotovo patološki.
U Trangu možete započeti svoj dan u ogromnoj sali, gde ćete jesti kao sumo rvači ili u restoranima, koji služe posude pune rezanaca i pirinčane kaše, a možete kupiti jelo i na uličnim tezgama, na kojima se služe specijaliteti sa karijem i drugim začinima. Ipak, najpoznatije su ulične tezge, na kojima se prodaje pečeno svinjsko meso na kilogram.
Sve je to turistima zabavno i neodoljivo. Ali se postavlja pitanje zbog čega je meso u Trangu toliko važno?
- Restorani u Trangu ugošćavaju radnike različitih profila. Neki od njih se bude u 2 ujutru, a oni koji vode restorane odlaze u kupovinu u 5 sati ujutru. Ljudi ovde neprekidno jedu – izjavio je Khanaporn Janjirdsak, vlasnik jednog od restorana u Trangu za BBC Travel.
Skupljanje soka od kaučuka je vrlo važno u selima oko Tranga. A činjenica da se sve to radi noću i u ranim jutarnjim satima je nekako dovela do toga da ljudi doručkuju pre odlaska na posao. U pojedinim slučajevima, neki od njih do izlaska sunca već imali dva obroka.
Još jedan vrlo bitan razlog za ovu naviku jeste imigracija. Naime, od 15. veka ovo područje privlači kineske imigrante. Trang je postao dom velikom broju njih, pa je i to uticalo na kulturu obaveznog doručka u Trangu.
Ranije su, istina oni najpre obilato ispijali čaj. U brojnim kineskim čajdžinicama, koje su ovde nikle, polako su uvođena i jela. Na kraju su one prerasle u restorane, a sada je sve to obilnije, pa se hrana služi i konzumira u ogromnim salama vrlo često.
Uz sve to, kada kažemo doručak, nije nam baš asocijacija na svinjsko meso u velikim količinama, sa dodatkom ne tako male količine belog bibera i belog luka, što je ipak uticaj tajlandske kuhinje.
Iako pečena svinjetina, koja se tradicionalno sprema u Trangu, vodi poreklo od kineskih proslava i različitih festivala, ona je ipak postala sinonim za ovaj tajlandski grad.
Svinjsko meso se pre pečenja obično premazuje slatkastom i aromatičnom marinadom. A kada ih iznese iz pećnice, ono prosto mami izgledom brojne stanovnike i posetioce Tranga, koji obično bivaju oduševljeni ukusom.
- Ne treba vam umakanje za pečenju svinjetinu u trang stilu. Meso je već začinjeno i savršenog je ukusa – objašnjava Janjirdsak.
Osim u restoranima i namenskim salama, pečena svinjetina se prodaje i na centralnoj gradskoj pijaci, ali i na uličnim tezgama.
A pored čuvene pečene svinjetine, za doručak u ovom tajlandskom gradu se često jedu i štapići od prženog testa, što je isto uticaj kineske kuhinje.
Iako ima dosta kineskih specijaliteta koji se konzumiraju u ovom gradu, čini se da doručak ipak nije samo na njih fokusiran. Kao i veći deo južnog Tajlanda, tako je i ove značajno prisutno muslimansko stanovništvo, a primetan je i uticaj indijske kuhinje.
Obilato se prodaju jela, koja u drugim delovima sveta ljudi konzumiraju za ručak, dok stanovnici Tranga smatraju da su ona idealna za prvi obrok u toku dana.
I pored tako jakog i obično obilatog doručka, ljudi u Trangu jedu i do 9 puta u toku dana, pa ih bije glas da su prave izjelice.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jin
A jedu i pse...
Podelite komentar