Termalni raj u Alpima: Italijansko selo koje je poznato u celom svetu

 
 ≫ 
  • 0

U San Pelegrino nekada su dolazile slavne ličnosti da uživaju u provodu, a poslednjih godina ovo je omiljeno mesto za odmor bogatih Evropljana

San Pelegrino; foto screenshot Youtube/Val Brembana Web San Pelegrino; foto screenshot Youtube/Val Brembana Web

Svetski poznato ime San Pelegrino svako će danas povezati sa vodom koja je 120 godina simbol kvaliteta i elegancije. Ova neverovatna priča koja je spojila elemente dizajna, tradicije i ukusa, započinje u Alpima u istoimenom gradiću u Italiji.

Kompanija „Sanpellegrino“ osnovana je 1899. godine u San Pelegrinu u oblasti Bergamo u Lombardiji. Advokat iz Milana Cesare Maconi osnovao je „Societa Anonima delle Terme di San Pellegrino“, kasnije San Pellegrino, koja je uvrštena na milansku berzu. Danas se na godišnjem nivou proda čak milijardu boca mineralne vode „San Pellegrino“ i njihovih penušavih voćnih napitaka, piše Pun kufer.

Izvorno je njihova voda bila flaširana bez karbonizacije, ali kada je kompanija započela isporuku vode, dodali su prirodnu karbonizaciju kako bi sačuvali minerale. Kupci su toliko zavoleli ukus vode s mehurićima da je kompanija prestala da prodaje negaziranu verziju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели passionefotografiabergamo (@passionefotografiabergamo)

Osim po mineralnoj vodi, ovaj gradić poznat je i po termama. Prve terme otvorile su, u prvoj polovini 19. veka, dve porodice - Palacolo i Salaroli. Hemijske analize vode pokazale su da je ona dobra za bolesti digestivnog trakta.

Nekada davno, bogati gosti dolazili su u San Pelegrino i spavali u „Grand“ hotelu, uz reku Brembo, a osim uživanja u termama voleli su da odlaze na kockanje. Tako je bilo sve do 1979. godine; gosti San Pelegrina bili su kraljica Margarita Savojska, princ Umberto i princeza Marija, filmski reditelj Federiko Felini, glumica Ornela Muti, poznati italijanski pevač Adriano Ćelentano...

Hotel „Kazino“ je krajem sedamdesetih zatvoren, a stare terme danas se koriste kao prostor za izložbe, dok se tokom leta na trgu ispred „Kazina“ održavaju predstave.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ale & Cecia Travel Blog 🌍 (@hesitantexplorers)

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Roberta (@robydep)

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝕬𝖚𝖗𝖔𝖗𝖆 𝕲𝖊𝖓𝖙𝖎𝖑𝖊 (@themisslovesrock)

Nove, luksuzne terme otvorene su pre 15 godina i pretvorene su u lečilište i odmaralište u koje rado dolaze Evropljani sa „dubokim džepom“.

Ostale atrakcije u popularnim italijanskim termama su šetalište u centru grada, stara gondola koja vozi do mesta Veta na 650 metara nadmorske visine, kao i brojni restorani koji nude vrhunsku gastronomsku uslugu.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA