Trinidad, gradić u kojem živi pravi duh Kube: Tragom kaldrma kroz istoriju velikog pesnika

 
 ≫ 
  • 15

Kladrmisane ulice, oldtajmeri, lampe od kovanog gvožđa i tompusi...

Trinidad, Kuba Foto: Pixabay.com

Havana je možda najpoznatiji grad na Kubi, ali maleni Trinidad je takođe čaroban. Sa svojim kaldrmisanim ulicama, palatama u pastelnim bojama iz 18. i 19. veka i negovanim baroknim elementima, 500 godina staro čudo upisano na listu UNESCO jedan je od najlepših kolonijalnih gradova u Americi.

Ako još prođete pored lampi od kovanog gvožđa na Plaza Major prema autobuskoj stanici i potražite čoveka koji sedi pored kolica, pronaći ćete Luisa Martineza.

Napisao je više od 3.000 pesama o gradovima i znamenitostima širom sveta. Sa živopisnim detaljima i tačnošću opisuje svako mesto kao da ga je upravo video svojim očima.

Trinidad, plaža Foto: Pixabay.com

Ipak, Martinez nikada nije napustio Kubu. Poslednjih 20 godina radio je kao nosač na autobuskoj stanici Trinidad, danju ćaskajući sa turistima, a noću proučavajući stare atlase, kao način da vidi svet.

Toliko dugo su se mnogi Kubanci poput Martineza mogli samo pitati šta se nalazi preko vode. Posle revolucije 1961. godine, tadašnji predsednik Fidel Kastro doneo je stroga ograničenja putovanja, čiji je cilj bio da spreči Kubance da masovno napuštaju zemlju.

Trinidad, Kuba Foto: Pixabay.com

Zabrana je ostala na snazi više od 50 godina, odnosno do 2013. godine, kada je tadašnji lider Raul Kastro okončao obavezu da svi građani zemlje, koji žele da putuju u inostranstvo moraju da zatraže dozvolu od Vlade, prenosi BBC travel.

Ali mnogi Kubanci, poput Martineza, koji su bili samo deca kada je zemlja zatvorila granice, a sada jednostavno nemaju sredstava za putovanje u inostranstvo, vide čitanje knjiga i proučavanje mapa kao jedini način da zaista napuste svoje ostrvo.

Trinidad Foto: Pixabay.com

Danas, iako Martinez kaže da više nije zdrav kao nekada, on nastavlja da piše, upoznaje nove prijatelje iz inostranstva i na taj način upoznaje i svet iz tvog mesta.

Video: Ovo mesto je magnet za turiste! Gde god da pogledate sve je mozaično

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    30. januar 2021 | 22:41

    Samo mi nije jasno kao su očuvali toliko stare automobile. Kod nas kukaju na 17 godina stara vozila, raspadaju se, zagađuju, a gledaj kod njih, vozila stara 70 godina i voze se bez problema.

  • baba smilja iz darosave

    30. januar 2021 | 21:05

    beda i sirotinja u 19 veku rezultat fidelovog komunizma

  • Hororka

    30. januar 2021 | 21:45

    Lep je Trinidad a u Havani smo jurili vodu da kupimo. Bukvalno je to bilo teško naći oko praznika.. Sve u svemu, Kuba mi se ne dopada, dok je moj muž oduševljen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA