U predgrađu Kejptauna nastao je čuveni specijalitet "getsbi": Ovaj sendvič svi žele da probaju

 
 ≫ 
  • 1

Džinovski sendvič jedan je od najpoznatijih specijaliteta u Južnoafričkoj Republici

sedvič Getsbi; foto screenshot Youtube/Samuel i Audrey sedvič Getsbi; foto screenshot Youtube/Samuel i Audrey

U restoranu koji nudi uslugu za poneti u predgrađu Kejptauna, od ranog jutra je gužva. Restoran koji vodi Rašad Pandi je poznat kako među lokalnim stanovništvom, tako i među turistima. Tu se često mogu videti veliki redovi, jer svi žele da probaju vrhunski sendvič, poznat pod nazivom Getsbi.

Ako upitate stanovnike Kejptauna šta bi trebalo od specijaliteta da isprobate, uobičajeni predlog je Getsbi – mekani beli hleb dug oko metar i punjen ili kombinacijom različitih vrsta mesa ili ribom, sosom, sirom, prženim jajima, posebnom vrstom čipsa i salatom. Zvuči zastrašujuće?

Istina, tako i izgleda. Da biste uspeli da savladate ovaj izazov, moraćete da uposlite obe ruke. Podrazumeva se da vaš želudac mora biti prazan. A očekujte i da ćete se, vrlo verovatno umazati, jer je sendvič bogat sosom.

I nemojte da uzmete jedan sendvič za sebe, jer je Getsbi napravljen za deljenje, i to u proseku na četiri dela.

Priča o nastanku ovog specijaliteta nas vraća u 1976. godinu. Tada su u Pandijev restoran došla četvorica muškaraca i naručila jelo. Kako nije imao baš puno sastojaka na raspolaganju, a obećao im je da će im pripremiti jelo, Pandi je morao da se snađe.

Kejptaun Youtube/Printscreen/ Biggestleaf Media

- Ostalo je malo čipsa, jedan od okruglih portugalskih hlebova. Ribe nije bilo, ali sam imao malo narezanog mesa. Zagrejao sam čips, zagrejao sam meso, stavio malo domaćeg sosa i dodao sir i jaja. Sve što sam imao – izjavio je Pandi za BBC Travel.

Momak po imenu Frodži je bio prvi degustator. Da li zbog oblika hleba, koji je podsećao na Getsbijev šešir ili ko zna zbog čegae uzviknuo da je taj sendvič dobar kao Getsbi. Tako se taj naziv održao do danas.

Kako je Pandi bio radoznao, sutradan je u ponudu uvrstio i ovaj sendvič, ne bi li čuo od svojih mušterija da li im se dopada. Zapravo se jedina zamerka odnosila na oblik hleba, pa je to jedino i promenio.

U proseku danas, Pandi u svom restoranu proda između 250 i 300 sendviča. Iako se traže i oni punjeni ribom, čini se da je originalna verzija najtraženija, ali i najjeftinija.

Ipak, postoji još nešto na šta se mahom žali lokalno stanovništvo, a to je cena. Jedan Getsbi istina košta nešto manje od 3 evra, što za tamošnje stanovnike baš nije malo. Međutim, kada se to podeli na 4 dela, može se reći da cena nije naročito visoka.

Ovakav sendvič postoji i u drugim gradovima širom zemlje, ali lokalnom stanovništvu posebno teško pada kada ga svojataju kuvari bele kože iz sveta, kao što se to dogodilo 2018. godine. Uprkos tome, Pandi smatra da koristi od kopiranja njegove ideje zapravo ima lokalna zajednica. Ali su mnogi posetioci njegovog restorana šaljivo komentarisali video u kome kuvarica Sonja Edridže navodi da je ona izmislila takav sendvič, uz određene izmene. Jedan od njih je iskoristio rečenicu, koju u filmu Hrabro srce izgovara glumac Mel Gibson i uskladio je sa tom situacijom, izgovorivši u restoranu:

Oni mogu uzeti našu zemlju, ali nikada neće uzeti našeg Getsbija!

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA