Ovaj gradić je najpopularniji baš u decembru: Kada vidite kako je okićen, poželećete odmah da odete

 
 
  • 0

Srednjovekovna arhitektura danju, neverovatan "light show" noću

Kolmar Foto: Pixabay

Budući da nas je pandemija korona virusa onemogućila da putujemo, ovog decembra nismo bili bombardovani prelepim fotografijama iz gradića novogodišnje utopije, Kolmara.

Svake godine kada se u zapadnim državama otvore božićni vašari, neminovno je da ćemo naići na neku reklamu ili oglas veoma povoljne ponude turističke agencije. Pored ponuda za Budimpeštu ili Beč, svaka turistička agencija bi, garantovano, organizovala putovanje u srednjovekovni gradić na istočnoj granici Francuske.

Zašto je Kolmar tako popularna destinacije u decembru?

Ovaj šarmantni i šareni srednjovekovni gradić, smešten u podnožju planine Vogezi, očaraće vas i leti i zimi. Starinska arhitertura, odsustvo bučnog i zagušljivog saobraćaja, i sama atmosfera vratiće vas nekoliko vekova u prošlost.

Kroz Kolmar prolazi reka Lauč, uz koju su u starom delu lepe starinske ribarske kolibe, a kanalom je povezana sa Rajnom. Kolmar se prvi put pominje u istorijskim dokumentima 823. godine. U ovom gradu živeo je vajar Frederik-Ogist Bartoldi koji je dizajnirao američki Kip slobode.

Religijske i kulturne znamenitosti Kolmara sadrže osam vekova germanske i francuske arhitekture.

Obilazeći pešački okrug istorijskog dela grada, ostaćete zadivljeni neprocenjivim bogatstvom kulturnog nasleđa grada. Kolmar se često naziva i mala Venecija.

Kako izgleda decembaraka magija u ovom gradu?

Iako je grad zbog arhitekture i očuvane istorije zaista magičan tokom cele godine, u decembru ta magija posebno dolazi do izražaja.

Kolmar je još od 1997. godine u gradu postavio poseban "light show", koji se sastoji od preko 900 svetaljki koje rade na kompjuterski kontrolisan pogon, a svetla se pale određenim danima tokom cele godine. To je jedan od razloga zašto je Kolmar idealno mesto za organizovanje vašara.

Gradić nikada nije štedeo na novogodišnjim dekoracijama, a po slikama je očigledno da je moto organizatora verovatno bio da od viška glava ne boli.

Da li ste nekada posetili Kolmar?

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA