Gastronomska bajka iz Napulja: Izgleda kao sirotinjsko jelo, a zapravo nećete probati ništa ukusnije

Manje poznata rođaka čuvene napuljske pice, takozvana pizza fritta je postala poznata kao narodna pica.
Danas, ako posetite Napulj, a ne probate ovaj specijalitet, kao i da niste bili u tom gradu.
Pržena pica
Bukvalan prevod ovog pojma zaista jeste pržena pica. U Napulju se može kupiti u dve veličine i to grande ili velika, koja košta uglavnom 3 evra i piccola, odnosno mala, čija je cena mahom 2 evra.
Ali na mestima na kojima se nudi pica frita, morate biti strpljivi, jer su obično velike gužve. Sasvim logično, jer je to jedan od specijaliteta grada.
A 82-godišnja Fernanda Miano, vlasnica Pizza Fritta da Fernanda, se sa pravom smatra najvećim znalcem u Napulju. Baš zato je i čuveni kuvar Džejmi Oliver, prilikom snimanja emisije u Napulju, upravo kod nje otišao kako bi saznao na koji način se priprema čuvena napuljska pica.
Iako su mnogima tanke kore i pica iz peći na drva asocijacija na napuljsku picu, pržena pica je nešto sasvim drugo.
Oprečna su mišljenja oko toga kada je zapravo ona nastala, odnosno da li je u italijanskoj tradiciji postojala i ranije ili je silom prilika nastala po završetku Drugog svetskog rata. Istini za volju, to baš i nije tako važno, jer je pizza fritta danas jedno od obeležja Napulja. Barem kada je kulinarstvo u pitanju.
- Pica frita zaista izgleda kao hrana iz rata. Nije bilo sastojaka za pravljenje pice, a mnoge peći su uništene tokom bombardovanja. Ljudi su morali biti kreativniji i genijalniji da bi pronašli zamenu za sastojke koji im nedostaju – izjavila je za BBC Simon Cinoto, profesor na Fakultetu za gastronomiju u italijanskom gradu Polencu.
Pica na kredit
A da bi sve bilo još bolje, upravo u periodu tokom i nakon rata su se doviljivi italijanski proizvođači pica dosetili još nečega. Čuveno italijansko „a ogge a otto“ je bila olakšavajuća okolnost za mnoge kupce, koji nisu bili u dobroj finansijskoj situaciji u to doba. Zapravo je to značilo da imaju mogućnost da pojedu danas, a da plate za 8 dana.
Ovaj običaj je ovekovečen i u filmu „Zlato Napulja“, u kome je igrala i Sofija Loren, koja je 2016. postala i počasna građanka Napulja.
Da pica frita nije nastala tek u periodu posle rata ne smatraju svi. Primera radi, Fabio Parasećoli, profesor na Odeljenju za ishranu i studije hrane Univerziteta u Njujorku, smatra da se čak i u toku 16. veka mogu naći italijanski recepti, koji uključuju i prženje namirnica.
- Nisam potpuno uveren u teoriju da je pizza fritta iznenada nastala posle Drugog svetskog rata, jer nije bilo hrane i bilo je lakše pržiti nego peći. Da, to jeste sve tačno, ali mislim da je pržena pica nastala na kulinarskoj tradiciji koja je postojala od ranije – napomenuo je.
Video: Zbog ovog dečka bi svako gricnuo čak i živo meso, čizmu, limenku
(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)
Video: Dolićanin: Polako ističe rok za univerzitete i fakultete koji nisu završili zimski semestar
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Драган
Могли сте да нам дате рецепт за pizza fritta .
Podelite komentar