Možda nikada niste bili u Indiji, ali bi vam se ovaj njihov specijalitet sigurno dopao

Iako su ljudi iz južne Indije hiljadama godina unazad za doručak jeli baš to, ovaj specijalitet je evoluirao u brzu hranu, koja se danas jede u bilo koje doba i dana i noći.
Istina, liči na palačinke, ali to je zapravo dosai, tanka južnoindijska palačinka, pripremljena od fermentisanog testa natopljenog pirinčanom vodom, uz dodatak graham brašna. Jelo staro 2.000 godina koje vole milioni Indijaca i koje se danas može naći u gotovo svim delovima sveta.
Indijci vekovima unazad jedu ovo zdravo, vegetarijansko jelo uglavnom za doručak, umačući komade hrskavog testa u smešu od susamovog ulja i praha na bazi sočiva. Sve to, naravno, uz dodatak začina.
A širom sveta se dosai ili dosa, kako se još naziva, konzumira uz dodatak raznih sastojaka, poput na primer začinjenog krompira.
Smatra se da je u pitanju jelo, koje se pominje još u drevnim spisima. Pronađeni su pisani tragovi o tome, koji datiraju još iz perioda 12. veka.
U pojedinim spisima se dosai pominje kao jelo koje je konzumirano uz dodatak kokosovog mleka. Ipak, mnogi istraživači smatraju da je taj pojam prihvaćen tek u kasnijem periodu, iako nije sa preciznošću utvrđeno zvanično kako je ovo tradicionalno južnoindijsko jelo nazivano ranije. Određeni regioni na području južne Indije svojataju ova specijalitet, ali se i dalje ne navodi sa preciznošću ko je zaslužan za njegovo stvaranje.
Popularan i u Dubaiju
Zahvaljujući lancu restorana Saravana Bhavan je dosai stigao i do Dubaija, a kasnije stekao popularnost i u mnogim drugim delovima sveta. Pretpostavka je da je za to najpre zaslužna prilično velika indijska dijaspora.
Sem toga, nedavno je dosai postao naročito popularan među ljudima koji vode računa o svom zdravlju. Upravo zbog probiotičkih svojstava, koja nastaju usled fermentacije, smatra se autohtonom indijskom superhranom, kako navodi BBC.
Објава коју дели Bangalorefoodbomb (@bangalorefoodbomb) данаПогледајте ову објаву у апликацији Instagram
Osim pirinčanog i graham brašna, koristi se i seme piskavice, koje daje testu specifičan ukus. Nakon što se pirinčano i graham brašno uz dodatak malo soli, zamese sa vodom, potrebno je ostaviti posudu da prirodno fermentira između 7 i 8 sati.
I u ajurvedi je dosaka, što je drugačiji naziv za ovo jelo, okarakterisana kao superhrana, a najpre se preporučuje za lečenje zatvora i slabosti, ali i za poboljšanje rada mišića.
U želji da ispune zahteve kupaca, mnogi koji su specijalizovani za pripremu ovog specijaliteta se trude da uvedu različite kombinacije sastojaka. Tako se sada čak u ponudi mogu naći i punjeni dosai.
Zanimljivosti radi, treba pomenuti da je tokom perioda karantina upravo dosai bio najčešće naručivani specijalitet širom Indije.
(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)
Video: Merc glasao na vanrednim parlamentarnim izvorima
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
meho
Ne moze da ima ukus palacinaka jer nema mleka i jaja i belog brasna.
Podelite komentar
Lora
Nije tacno da lici na palacinku. Ja sam je jela i vise lici na kore za gibanicu, samo sto je nesto deblja, vruca i res. Jede se sa razlicitim prilozima u malim kolicinama, sosa. Ukusno je ko voli zacine
Podelite komentar