Možda nikada niste bili u Indiji, ali bi vam se ovaj njihov specijalitet sigurno dopao

  • 2
Dosa, foto screenshot Youtube Dosa, foto screenshot Youtube

Iako su ljudi iz južne Indije hiljadama godina unazad za doručak jeli baš to, ovaj specijalitet je evoluirao u brzu hranu, koja se danas jede u bilo koje doba i dana i noći.

Istina, liči na palačinke, ali to je zapravo dosai, tanka južnoindijska palačinka, pripremljena od fermentisanog testa natopljenog pirinčanom vodom, uz dodatak graham brašna. Jelo staro 2.000 godina koje vole milioni Indijaca i koje se danas može naći u gotovo svim delovima sveta.

Indijci vekovima unazad jedu ovo zdravo, vegetarijansko jelo uglavnom za doručak, umačući komade hrskavog testa u smešu od susamovog ulja i praha na bazi sočiva. Sve to, naravno, uz dodatak začina.

A širom sveta se dosai ili dosa, kako se još naziva, konzumira uz dodatak raznih sastojaka, poput na primer začinjenog krompira.

Smatra se da je u pitanju jelo, koje se pominje još u drevnim spisima. Pronađeni su pisani tragovi o tome, koji datiraju još iz perioda 12. veka.

U pojedinim spisima se dosai pominje kao jelo koje je konzumirano uz dodatak kokosovog mleka. Ipak, mnogi istraživači smatraju da je taj pojam prihvaćen tek u kasnijem periodu, iako nije sa preciznošću utvrđeno zvanično kako je ovo tradicionalno južnoindijsko jelo nazivano ranije. Određeni regioni na području južne Indije svojataju ova specijalitet, ali se i dalje ne navodi sa preciznošću ko je zaslužan za njegovo stvaranje.

Popularan i u Dubaiju

Zahvaljujući lancu restorana Saravana Bhavan je dosai stigao i do Dubaija, a kasnije stekao popularnost i u mnogim drugim delovima sveta. Pretpostavka je da je za to najpre zaslužna prilično velika indijska dijaspora.

Sem toga, nedavno je dosai postao naročito popularan među ljudima koji vode računa o svom zdravlju. Upravo zbog probiotičkih svojstava, koja nastaju usled fermentacije, smatra se autohtonom indijskom superhranom, kako navodi BBC.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bangalorefoodbomb (@bangalorefoodbomb) дана

Osim pirinčanog i graham brašna, koristi se i seme piskavice, koje daje testu specifičan ukus. Nakon što se pirinčano i graham brašno uz dodatak malo soli, zamese sa vodom, potrebno je ostaviti posudu da prirodno fermentira između 7 i 8 sati.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Pikkili Aruna (@theluscious.way) дана

I u ajurvedi je dosaka, što je drugačiji naziv za ovo jelo, okarakterisana kao superhrana, a najpre se preporučuje za lečenje zatvora i slabosti, ali i za poboljšanje rada mišića.

U želji da ispune zahteve kupaca, mnogi koji su specijalizovani za pripremu ovog specijaliteta se trude da uvedu različite kombinacije sastojaka. Tako se sada čak u ponudi mogu naći i punjeni dosai.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели NANGA🐒 BHOOKA😋 (@nanga_bhuka) дана

Zanimljivosti radi, treba pomenuti da je tokom perioda karantina upravo dosai bio najčešće naručivani specijalitet širom Indije.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Đukić Dejanović: Drugo polugodište počelo u više od 80 odsto škola u Srbiji, 87 odsto u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • meho

    15. novembar 2020 | 16:42

    Ne moze da ima ukus palacinaka jer nema mleka i jaja i belog brasna.

  • Lora

    15. novembar 2020 | 16:00

    Nije tacno da lici na palacinku. Ja sam je jela i vise lici na kore za gibanicu, samo sto je nesto deblja, vruca i res. Jede se sa razlicitim prilozima u malim kolicinama, sosa. Ukusno je ko voli zacine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA