Skriveni dragulj Bliskog istoka: 6 razloga zbog kojih ćete se zaljubiti u Ras el Hajmu

 
 ≫ 
  • 0

Emirat koji je nepravedno u senci futurističkog Dubaija i bogatog Abu Dabija pleni šarmom, gostoprimstvom i božanstvenim plažama

foto Pixabay foto Pixabay

Sunčani dani tokom cele godine, predivne bele peščane plaže, adrenalinski sportovi na vodi, boravak u luksuznim svetskim hotelima…

Ras el Hajma, jedan od četiri najveća emirata, nalazi se na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata i iako nije toliko popularan kao Dubai i Abu Dabi, sigurno nećete pogrešiti ako ga odaberete kao destinaciju za odmor.

Od Međunarodnog aerodroma u Dubaiju ovaj emirat udaljen je svega 45 minuta. Na zapadnoj strani nalazi se Persijski zaliv i 64 kilometra duga peščana plaža, dok su na istočnoj strani locirani delovi impresivnog planinskog venca Ru’us Al Džibal, koji je zapravo deo Hadžar planina.

Grad je podeljen na dva dela - stari deo Rak i komercijalni Al Nahil.

U komercijalnom delu nalaze se hoteli, a u starom delu grada lokaliteti koji se nalaze na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Hoteli kao iz bajke

Mahom su skupi, kategorisani sa pet zvezdica i pripadaju poznatim svetskim lancima. Emirat Ras el Hajma je prošle godine izbaran za prestonicu turizma u zemljama Zaliva. U hotelskim kompleksima koji se nalaze u ovom emiratu ima 6.300 soba, što je za 1.500 više nego pre samo tri godine.

Uprkos pandemiji korona virusa, ovaj emirat širi svoje hotelske kapacitete; u planu je da do kraja iduće godine bude izgrađeno još 5.000 hotelskih soba, što sa onim do sada izgrađenim čini kapacitet za 1,5 miliona posetilaca.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by RAKTOURISM (@raktourism) on

Bogata istorija

Grobnice Šimal koje potiču koje potiču iz vremena dinastije Um Al Nar (2.600 do 2.000 godine pre nove ere), praistorijska naselja i srednjovekovna palata čine deo istorije ovog emirata.

Svi istorijski lokaliteti nalaze se u starom delu grada i moguće ih je obići zajedno sa turističkim vodičem koji će vam do tančina ispričati priču o svakom od njih.

Turistički raj

U avgustu 2019. ovaj emirat posetilo je 118.000 turista iz celog sveta. Zbog pandemije korona virusa emirat je nekoliko meseci bio zatvoren za turiste, ali od avgusta ponovo raširenih ruku dočekuje goste iz celog sveta. Naravno, nošenje maski i održavanje socijalne distance je neophodno.

 
 
 
View this post on Instagram
. راس الخيمة جزيرة المرجان جزيرة الأحلام #MarjanResort #raktourist #uae #rakA post shared by سياحة راس الخيمة (@rak_tourist) on

Tvrđava

Potiče iz 18. veka, nosi naziv Daja i bila je poslednji bastion otpora lokalnog stanovništva britanskoj ekspediciji koja je opustošila naselja uz obalu sve do emirata Dubai.

foto printscreen foto printscreen

Pustinja, more, planine...

U Ras el Hajmi svako će moći da provede vreme na način koji mu najviše prija.

Neko će uživati na predivnim peščanim plažama, neko će otići na pustinjski safari, a neko će se odvažiti da krene na planinarsku turu.

 
 
 
View this post on Instagram
#Repost @oxo_travel ・・・ MAY HALF TERM FAMILY ALL INCLUSIVE! DoubleTree by Hilton Resort & Spa Marjan Island Ras Al Khaimah, United Arab Emirates ✨29MAY21-05JUN21 ✨6 Nights - 2 Adults 2 Children (11 years or younger) ✨Deluxe Room, All Inclusive ✨From £635pp ✨ London Gatwick Emirates flights ✨Includes complimentary return shuttle transfers from the airport in Dubai ✨ Regional departures: MAN +£75pp (Emirates direct) ✨ONLY 25pp deposit✨ Book by: 28SEP20 For a luxurious escape‚ in a stunning location‚ make it the DoubleTree by Hilton Resort & Spa Marjan Island. Accommodation is spacious and inviting and the excellent choice of cuisine in the 13 bars and restaurants will ensure there's something to satisfy everyone. Relax on the private beach‚ laze by one of seven pools‚ or take time–out in the wonderful spa. 📩contact me for booking #rasalkhaimahhotelsandresorts #hotel #hotels #resort #rasalkhaimah #rasalkhaimahtourism #almarjanisland #discount #price #summervibes #summer #vacation #mood #photography #photoshop #photooftheday #photoshoot #photographer #blogger #travel #travellife #dubai #uae #marketingA post shared by RAK Hotels and Resorts (@rasalkhaimahhotelsandresorts) on

Prema istraživanjima kompanije “Data travel” iz septembra ove godine, Ras el Hajma je odabran za najpopularnije odredište u UAE, a čak 55 odsto ispitanika je izjavilo kako bi se vrlo rado vratilo u ovaj emirat narednih godina.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by RAKTOURISM (@raktourism) on

Najduži ziplajn na svetu

U emiratu Ras el Hajma otvoren je najduži ziplajn na svetu. Dugačak je 2,38 kilometara, a rekord je potvrdila i komisija Ginisove knjige rekorda.

Ljubitelji adrenalinskih vožnji koji žele da se spuste tom stazom, avanturu započinju na vrhu najveće planine u zemlji - Džebel Džais, na nadmorskoj visini od 1.600 metara.

(Telegraf.rs)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA