Egzotična destinacija koju vredi posetiti tokom zime: Tamo leto traje zauvek

 
 ≫ 
  • 0

Najsunčaniji meseci su od januara do aprila

Maldivi menjaju pravila ponašanja Foto: Pixabay

Kako su granice mnogih zemalja zatvorene za srpske turiste, tako se ljudi trude da pronađu gde bi mogli da odmaraju.Iako je i ranije bila aktuelna poseta karipskoj državi Maldivi, koja je smeštena u Indijskom okeanu, danas je to još više zan imljivo, zbog uslova ulaska u zemlju.

Naime, ova zemlja se prilično dobro pokazala tokom pandemije korona virusa, pa je ukupan broj zaraženih nešto manji od 10.000, dok je preminulo 34 pacijenta. Iz tog razloga nisu bili navedeni nikakvi posebni uslovi za ulazak u zemlju, sve do 9. septembra 2020. godine. Tada je doneta odluka da svako ko dolazi na Maldive mora da dostavi kao dokaz negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od 72 sata.

Zvanično su granice ove ostrvske države bile zatvorene 110 dana, a otvorene su 15. jula. Zatim je prepušteno svakom hotelu, odnosno risortu da donese odluku o tome koje obaveze imaju turisti, a nedavno je i zvanično na nivou cele zemlje doneta odluka o obaveznom negativnom testu.

Hit destinacija za zimu

Ukupno 1.200 manjih ostrva, od kojih je tek šestina naseljeno čine državu Maldivi. Od tih 200 naseljenih, tek polovina se koristi u turističkom smislu.

maldivi Maldivi / Foto: Pixabay

Ova zemlja se smatra najnižom na planeti, a ujedno je i najmanja na području cele Azije. Interesantna je informacija da oko 80 odsto teritorije ovih ostrva ne prelazi nadmorsku visinu od jednog metra, a tek 5 metara je najviša nadmorska visina zemlje.

Male je glavni grad Maldiva, a na ostrvu koje se nalazi u njegovoj blizini je i zvanični aerodrom. Pravo odatle će turisti biti preveženi do izabranog rizorta.

Treba znati da je na Maldivima definitivno sve podređeno turistima, pa se za transport koriste posebno brze brodske linije, tako da do najudaljenijih ostrva ne treba putovati duže od jednog sata.

Maldivi Foto: Pixabay

Međutim, postoje ostrva koja imaju i lokalni aerodrom, tako da praktično turisti presedaju u Maleu i zatim kratko putuju avionom do izabrane destinacije. Tamo ih, u sklopu hotelske usluge sačekuje brodić, kojim stižu do izabranog rizorta.

Na pojedinim ostrvima se nalaze samo hoteli, a ima i onih na kojima se nalaze i rizorti i živi lokalno stanovništvo. Upravo takva ostrva su posebno atraktivna, jer turisti imaju mogućnost da tokom boravka upoznaju i način njihovog života.

Kada treba posetiti Maldive?

S obzirom na to da je pozicija ostrva praktično idealna, jer se nalaze uz ekvator, to je sasvim svejedno kada ćete ih posetiti. Oko 28 stepeni iznosi temperatura vode tokom cele godine, dok je temperatura vazduha u proseku između 28 i 32 stepena.

Iako na prvi pogled deluje kao idealna klima, ona ipak ima karakteristike monsunske. Zato u toku zimskog perioda monsuni doprinose suvljem vazduhu na Maldivima, a u toku letnjeg perioda može doći do značajne količine kiše, jer vetar duva iz pravca okeana prema kopnu. Ipak, zbog blizine ekvatora su Maldivi u velikoj meri zaštićeni od negativnih efekata monsunske klime.

Maldivi menjaju pravila ponašanja Foto: Pixabay

Da biste odlučili kada je najbolje da posetite Maldive, trebalo bi da znate da su najsunčaniji meseci od januara do aprila. Tokom juna meseca je zabeležen najmanji broj sunčanih sati, a u severnom delu zemlje je tokom novembra i decembra zabeležen najveći broj sunčanih dana.

Upravo zbog odličnih vremenskih uslova u periodu od juna do aprila, cene odmora na Maldivima su i najviše. Ukoliko ipak želite da posetite ovu interesantnu ostrvsku državu, a da ne platite baš puno, onda je možda najbolje da to učinite tokom maja ili juna.

Isto tako bi trebalo da vodite računa i o usluzi, koja je dostupna u hotelima, a idealno je ako se odlučite za All inclusiv uslugu, jer će vas ona u principu najmanje i koštati. Radi se o tome da ukoliko odaberete noćenje sa doručkom ili polupansion, svakako bi trebalo da jedete u lokalnim restoranima ili barovima, a koji su na svakom ostrvu prilično skupi.

Kada sve to uzmete u obzir, nema sumnje da ćete lako pronaći idealan smeštaj u ovoj prelepoj zemlji.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA