Najpopularniji grad na svetu zbog korone na kolenima: "Ne znamo da li ćemo se ikada oporaviti"

 
 ≫ 
  • 1

Las Vegas nije ono što je nekada bio

Las Vegas Las Vegas / pixabay.com

Veliko je pitanje da li će Grad greha moći da preživi trenutno aktuelno situacija. Las Vegas bez uobičajenih atrakcija i nije tako interesantan.

Ali godina bez ozbiljnijeg poslovanja stavlja ozbiljnu mrlju u finansijskim izveštajima brojnih kazina, a mnoge kompanije se maksimalno pokušavaju prilagoditi aktuelnim merama, donosi nove strategije kako bi svoje poslovanje poboljšali u toku 2021. godine.

- Ne želim da predviđam šta će biti dogodine, jer ne osećam da imam dovoljno uvida u to šta se može desiti sa vakcinom ili virusom, ali bio bih manje nego iskren da vam ne kažem da se Las Vegas zaista nalazi u teškoj poziciji, izjavio je za Skift, Rob Goldstajn, predsednik Las Vegas Sands Corp.

Nadležni u mnogim značajnim kompanijama, koje su krenute ka igrama na sreću su naglasili da je zarada u drugom kvartalu izuzetno niska, što je sasvim jasno vezano za pandemiju korona virusa i automatski je dovelo ceo grad u vrlo teško situaciju.

Trenutno su u Nevadi aktuelne zabrana okupljanja više od 50 ljudi, što svakako izaziva strah i u mnogim korporacijama vezano za poslovanje, pa se postavlja pitanje da li će taj strah nestati i nakon ukidanja aktuelnih mera.

Niko od čelnika tih kompanija ne želi da daje nikakve prognoze, ali postoji opšte uverenje u ugostiteljskoj industriji da će ipak sve biti mnogo bolje kada bude plasirana vakcina i kada bude bilo moguće opet organizovati događaje, kojima će prisustvovati mnogo ljudi.

Nema spora da je celokupna situacija zaista zadala veliki udarac gradovima poput Las Vegasa. U toku 2019. godine je ukupno 7 miliona putnika, koji su učestvovali na konvencijama u Las Vegasu predstavljalo tek 16% ukupnog broja posetilaca.

- Ne bih se iznenadio ako u narednih 6 do 12 meseci ne bude dozvoljena organizacija nikakve takve konvencije ili sastanka. A mislim da na kratkoročnom nivou ne može da bude pronađen način da se popuni jaz, izjavio je saradnik dekana sa Univerziteta Njujork, Nikolas Graf.

Zahvaljujući potrošnji posetilaca, očuvano je 42.800 radnih mesta, a tokom 2018. godine je ostvaren priliv od 6,3 milijarde dolara. Zamislite kada na jedan tako značajan događaj treba da dovedete sve posetioce iz celog sveta, a ujedno svima da obezbedite i smeštaj.

Međutim, situacija se promenila, a smanjenost posete i uopšteno kapaciteta utiče i na loše poslovanje svih u gradu.

Ova godina u toku koje su ograničena putovanja i donete mnogobrojne mere dolazi posle napretka mnogih hotela u Las Vegasu, koji su doveli neke od svetskih zvezda i omogućili gostima fenomenalan boravak. Za hotelske operatere su upravo konvencije postale vrlo značajne i uopšteno takvi sastanci, jer je i popunjenost njihovih kapaciteta bila izuzetno visoka u tom periodu.

Ali koliko god bila raznovrsna poslovna strategija, nijedna nije imuna na ekonomski uticaj koji ima pandemija korona virusa.

Ima li nade za oporavak?

Las Vegas Las Vegas / pixabay.com

Čini se da poslovni lideri u Las Vegasu nisu spremni da odustanu, te se trude da pronađu način da ipak ostvare prihode dok se konvencije ponovo ne vrate u igru.

Program MGM resorts nazvan Viva Las Office je jedna od takvih opcija, a namenjena je kompanijama koje žele da drže svoje zaposlene van kancelarije, te im je omogućeno da rade upravo iz Las Vegasa. U zavisnosti od dogovora, oni borave ili u ovom resortu ili u nekom drugom, a uslov je minimum trodnevni boravak, uz različite pogodnosti.

Lokalna avio-kompanija je pokrenula takođe promotivni paket, te nudi low-cost avio karte i boravak u jednom od hotela u Las Vegasu.

Ostali alternativni izvori prihoda trenutno uključuju pretvaranje prostora za sastanke u radni prostor za određene kompanije ili pretvaranje hotelskih soba u privremene smeštaje za studente. Nema sumnje da će oporavak Grada greha dugo trajati, te da sigurno neće propasti, dok se isto to ne može reći i za određene hotele i druge njegove znamenitosti.

Video: Ovako izgleda kad se zabeli Las Vegas

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    3. septembar 2020 | 23:06

    Mislite o sebi,kada ste doprineli da Je Srbija "na kolenima" zbog bombardovanja....Posledice katastrofalne,i nazalost bice godinama....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA