Dok su sve velike atrakcije u Italiji "propale", jedna oblast je oživela s pandemijom korone

 
 ≫ 
  • 0

Italija se polako oporavlja od posledica epidemije

abruzo italija Oblast Abruzo u kojoj se nalazi selo Kampli / pixabay.com

Dok je Italija bila zatvorena, čini se da je selo Kampli, koje se nalazi u centralnom delu regije Abrutzo ipak funkcionisalo. Cilj je bio vrlo jednostavan - da se nađe na turističkoj mapi.

Nije baš neka atrakcija u pitanju sa crkvama koje su oslikali učenici Đota i Rafaela, veliki prostor pod šumama i Sagra dela Porketa, kao najstariji tradicionalni festival, tokom koga se lokalno stanovništvo gosti i sočno spremljenim svinjskim mesom.

Kada je Italija 3. juna ponovo otvorila granice, Kampli je bio spreman da unovči novi paket inicijative, poznat kao BorGO. A to podrazumeva da će pešačka zona u centru biti prepuštena vlasnicima restorana, dok će katedrala ostati otvorena do 11h uveče i biće organizovane, takođe do 11h uveče, obilasci znamenitosti.

Slična priča će biti primenjivana i u celoj zemlji.

Tokom prošlog meseca je selo Monteverde, koje se nalazi u Kampanji i u kome živi oko 770 ljudi, iznelo planove za privlačenje što većeg broja turista, prezentujući paket koji uključuje boravak u tek izgrađenom hostelu i mnoge značajne besplatne aktivnosti.

Čini se da su italijanska sela postala sve interesantnija i očekuje se da seoski turizam ove godine uzme još značajne učešće u BDP-u. Zapravo je Vlada te zemlje zatražila od lokalnog stanovništva da se potrudi i pomogne razvoju turizma. Polovina paketa pomoći za oblast turizma, a koji iznosi 4 milijarde evra i koji je objavljen proteklog meseca, će biti korišćena za finansiranje kredita do 500 EUR za sve one italijanske porodice koje žele da učestvuju u domaćem turizmu.

Premijer Đuzepe Konte u parlamentu je poručio: Odmarajte u Italiji! Tako ćemo upoznati prirodne lepote koje još nismo.

Obavezne mere društvene distance su i dalje na snazi, pa se nekako logično i nametnulo da se turizam razvija u pravcu otkrivanja srednjovekovnih brdskih sela, koja su udaljena i prilično slabo naseljena.

Najbrže su bukirana mesta u planinskim selima oblasti Emilija Romanja, a sve je više zahteva i za iznajmljivanje vozila za kampovanje.

No, većina sela u Italiji je prilično teško dostupna, a nije bilo ni naročitih ulaganja u infrastrukturu, dok je prisutna i hronična depopulacija u njima. Čak 200 od najlepših sela nemaju kafić ili prodavnicu, kako tvrdi predsednik Udruženja planinskih zajednica - UNCEM, Marko Busone.

abruzo italija Oblast Abruzo u kojoj se nalazi selo Kampli / pixabay.com

Istog je mišljenja i Stefano Boeri, koji je izgradio Bosko vertikale, ekološki neboder u Milanu. On smatra da je čak 5.800 malih sela u Italiji, čija populacija ne prelazi 5.000 praktično potpuno napuštena.

Gradonačelnik Kamplija, Federico Agostineli, smatra da se sela nalaze u jako lošem stanju, a prvenstveno zato što je u celoj Italiji natalitet na vrlo niskom nivou. Čak ni zemljotres koji je 2016. zadesio ovo selo nije bio od neke koristi tokom obnove. Ali zato su sada odlučili da ulažu u turizam, tako da su se u prethodne dve godine značajno povećale posete selu.

Iako je činjenica da postoje značajni napori za revitalizaciju Kamplija, tek kada je gradonačelnik pozvao ljude iz gradova tokom aprila da dođu ovde i obezbedio im određene olakšice, čini se da je selo krenulo uzlaznom putanjom.

- Ako gradovi poput Venecije i Firence ubijaju ljude, sela bi mogla da budu promovisana kao ono što se naziva turismo di prossimità“, a što bi moglo da se prevede kao bliski turizam, smatra gradonačelnik. Lično želim da posetim mesta na kojima mogu da komuniciram sa meštanima, da upoznam njihovo nasleđe i vidim kako proizvode hranu koja stiže na moj tanjir - dodao je.

Brzo je Vlada Italije reagovala na ovu ideju i već tokom prethodnog meseca izdvojila 30 miliona evra pomoći za revitalizaciju istorijskih centara i razvoj turističkih inicijativa u selima u pet južnih regiona, navodi The Guardian.

Ipak, taj novac neće moći da bude isplaćen do septembra, kako je potvrdio portparol ministarstva turizma, a sve zbog birokratije, koja mora da bude ispoštovana.

Uprkos tome, sela su uz značajnu regionalnu podršku nastavila svoj razvoj, a meštani se nadaju da uspeh neće izostati.

(A.B./Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA