Mesto na kome je nastao bandži-džamping: Čista egzotika i domovina najsrećnijeg naroda na svetu

 
 ≫ 
  • 0

Upoznajte državu Vanuatu

Vanuatu Vanuatu / pixabay.com

Možda zvuči čudno, ali ritual naroda države Vanuatu, koji je poznat kao Nagol ili N'gol, takozvano ronjenje na kopnu je bio inspiracija za nastanak, sada već čuvenog bandži-džampinga.

Po legendi, narod te ostrvske države je počeo sa ovim običajem zbog jedne lokalne priče. A ona kaže da je žena, koju je muž maltretirao, vezala oko gležnja noge samo granu vinove loze i bacila se sa visoke litice u smrt. Muž je krenuo za njom i po toj legendi, preminuo, a ona se spasla baš zahvaljujući vinovoj lozi, koju je imala obmotanu oko noge.

U spomen na taj događaj, svake subote, u periodu između aprila i juna dečaci stariji od 7 godina i mladići skaču sa uzvišenje, koje je visoko između 20 i 30 metara.

Posebna pažnja se obraća na gradnju uzvišenja, koje u proseku traje oko 5 meseci. Lokalno stanovništvo koristi samo materijale, koje donosi iz šuma i okoline.

Vanuatu – domovina najsrećnijeg naroda na svetu

Na epitet koji sa ponosom nosi Vanuatu utiče ne samo ekološko stanje i stanje zemlje, odnosno njenih prirodnih resursa uopšte, nego i životni vek stanovnika i njihova jednakost, te uopšteno stepen blagostanja.

Prema Happyplanet indeksu, ova zemlja se nalazi na visokom četvrtom mestu u celom svetu. U njoj ne postoji vojska. Tačnije, postoji i čini je svega oko 300 dobrovoljaca.

Većinsko stanovništvo su domoroci i to primarno iz Melanezije, koji čine čak 98,5% ukupnog stanovništva te ostrvske države.

Vanuatu Vanuatu / pixabay.com

Iako su francuski i engleski jezik zvanični, ustanovnici Vanuatua govore više od 100 jezika, odnosno dijalekata.

Naročito je interesantan podatak da je skoro 90% stanovnika hrišćanske veroispovesti. Sem prezbeterijanaca, ima i rimokatolika, adventista i anglikanaca, a manje domorodačkih sekti.

Pismenost stanovništva prelazi 50%, s tim što je ona za koji procenat viša kod muškaraca.

Zemlja usred Pacifika

Svega oko 500 kilometara razdvaja Republiku Vanuatu i Novu Kaledoniju, dok je nešto više od 1.750 kilometara deli od Australije.

Iako postoje dokazi da su nekoliko hiljada godina unazad naseljena ostrva, koja ulaze u sastav ove zemlje, pouzdano se zna da je početkom 17 – og veka prva evropska ekspedicija posetila ovu zemlju. Tek vek kasnije, Vanuatu počinju da naseljavaju stanovnici iz Evrope. Nažalost, to je dovelo do desetkovanja lokalnog stanovništva, jer su pridošlice donele i neka oboljenja, sa kojima se domoroci nisu do tada sreli.

Danas najsrećnija zemlja na svetu, ranije je bila i britanska i francuska kolonija. Zvanično stiče nezavisnost 30. jula 1980. godine.

Kako stići do Republike Vanuatu?

Vanuatu Vanuatu / pixabay.com

Turizam se polako, ali sigurno razvijao na mnogima od 83 ostrva, koliko ih ulazi u sastva Republike Vanuatu. Radi se o prostoru od preko 12 hiljada kvadratnih kilometara, kolika je ukupna površina zemlje.

Zvanično je 1994. godine usvojena administrativna podela, koja je aktuelna i danas. Postoji 6 administrativnih celina, odnosno provincija, a u sastav svake od njih ulazi po nekoliko ostrva.

Postoje direktne avionske linije iz Sidneja, Melburna i Ouklenda, kao i iz Brisbejna do ovog ostrva. U toku letnje sezone funkcioniše i lokalni avio prevoznik „Air Vanuatu“.

Letovanje u domovini bandži džampinga

Sigurno vam neće biti dosadno, ako odlučite da posetite Vanuatu. Osim ronjenja na fenomenalnim plažama i boravka u odličnim smeštajnim jedinicama, možete se opredeliti i za aktivnosti poput planinarenja i ribolov. Za igrače golfa je, isto interesantan boravak u ovoj zemlji.

Budući da su domorci koji žive na ostrvima poznati kao izuzetno gostoljubivi, to se oni trude da maksimalno svim gostima izađu u suret. Pa osim romantičnih tura, nude im i mogućnost za upoznavanje sa okolinom i uživanje u živopisnim pejzažima. A kažu da je poseban ugođaj i večanje na jednom od brojnih ostrva, koja ulaze u satsav države Vanuatu!

Video: Raj za bajkere nije na nebu nego jednom ostrvu

(A.B./Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA