Kako je Morinj dobio ime: Teška prošlost magično lepog crnogorskog letovališta

 
 
 ≫ 
  • 0

Brojna predanja vezana su za istoriju Morinja

Foto: Telegraf.rs

Članovi porodice Dragomanović bili su najbrojniji u omanjem ribarskom mestu, smeštenom negde na pola puta između Herceg Novog i Kotora. Upravo po njima je sve do srednjeg veka ovo crnogorsko mesto bilo znano kao Dragomanovići.

Epidemija kuge koja je zadesila to područje tokom srednjeg veka, odnela je mnoge živote. Pomor stanovništva je bio toliki da je doveo i do promene naziva mesta. Upravo zbog toga što je kuga umorila mnoge stanovnike, Dragomanovići menjaju naziv.

Za Morinj su vezana mnoga predanja. Ono koje se najčešće pominje, vezano je upravo za srednjevekovnu epidemiju kuge, koja je desetkovala stanovnike.

Spasonosno isceljenje

U želji da makar na neki način pokušaju da pobede kugu, stanovnici Dragomanovića su posegli za vračarama i gatarama. Tako se zbilo da je i jedna od članica imućinije porodice preminula od kuge. Prema predanju, bila je vrlo mlada.

Upravo se za njenu smrt vezuje i narodno predanje, koje veli da je gatara „podučila“ očajne meštane da treba da na sanduk preminule devojke pre ukopa stave i živog petla, kako bi na taj način umilostivili Boga da primi žrtvu i poštedi preostale stanovnike od kuge.

Iako je narod u očaju odlučio čak i to da uradi, lokalni sveštenik nije bio uopšte saglasan sa tom idejom. Zato se pobunio i izneo predlog da posegnu za molitvom, koju je video kao jedino rešenje u tom slučaju.

Na svu sreću, meštani su ga poslušali. U lokalnoj crkvi, posvećenoj Svetom Jovanu, nalazila se i ikona Presvete Bogorodice. Sveštenik je naložio da ikona bude odneta na obližnji izvor, kako bi svi vernici učestvovali u osvećivanju svete vodice i moliti.

Prema narodnom predanju, pomor stanovništva je nakon toga prestao. U slavu Bogorodice koja je spasila narod, svake godine 15, jula stanovnici današnjeg Morinja iznose njenu ikonu i učestvuju u zajedničkoj molitvi.

Živopisno mediteransko letovalište

Ko bi rekao da će nakon tako tužne prošlosti Morinj prerasti u vrlo interesantno mesto za odmor?

Od nekadašnjih mlinova za masline, po kome je ovo ribarsko mesto bilo poznato, preostao je danas samo jedan. U njemu se nalazi jedan od najboljih i svakako najživopisnijih restorana u tom delu crnogorskog primorja.

Zbog svoje, gotovo idealne pozicije, jer se nalazi na oko 25 kilometara udaljenosti i od Kotora i od Herceg Novog, Morinj je odličan izbor ne samo za miran odmor, nego i za bazu. Lepote Bokokotorskog zaliva ćete najbolje upoznati ako se stacionirate baš u ovom letovalištu. Dobrota, Perast, Gospa od Škrpjela i Risan, tek su neke od atrakcija koje možete posetiti u okolini.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA