Mnogo je razloga da posetite Ostrvo sreće: Klima, plaže i priroda samo su neki od njih

 
 
  • 1

Još od 1899. godine Rab je počeo da se razvija u turističkom smislu, a danas je u većem delu ostrva sve podređeno upravo turistima

Ostrvo Rab, Hrvatska Foto: Pixabay/abarcic

Još od kraja 19. veka, kada je hrvatsko ostrvo Rab zvanično proglašeno morskim kupalištem i lečilištem, turizam na ostrvu počeo je da se razvija. Upravo zato i ne čudi podatak da je ovo jedno od retkih ostrva kako u zemlji, tako i u svetu, na kome se broj stanovnika nije smanjio tokom godina. Prosto su se ljudi preorijentisali sa poljoprivrede na turizam.

Nije nepoznato ni da su u nekadašnjoj Jugoslaviji mnogi rado posećivali upravo ovo hrvatsko ostrvo. Mora se priznati da to nije ništa čudno, jer na Rabu ima mesta za sve. Posebno su fascinantne plaže, dok je ostrvo poznato i po vrlo prijatnoj klimi u toku cele godine.

Ostrvo Rab, Hrvatska Foto: Pixabay/mtajmr

Ostrvo sreće i srećnih ljudi

Osnovna krilatica lokalne turističke organizacije jeste upravo ta. Ostrvljani zaista imaju razloga da budu srećni – prosečna srednja godišnja temperatura je oko 15 stepeni, mnoštvo sunčanih dana, ne tako mnogo padavina, more i fenomenalna priroda. Ništa više za poželeti da bi čovek bio srećan.

Kako je nedavno najavljeno da će važiti nove mere za ulazak u Hrvatsku, to je pravi trenutak da i ostrvo Rab uvrstimo u potencijalne destinacije za odmor.

Do ostrva se stiže na različite načine. Jedna od opcija je i automobilom do pristaništa Stinica, koje se nalazi na teritoriji Senja. Trajektna linija je dostupna cele godine i posetioce vozi do pristaništa Mišnjak, koje je smešteno na južnom delu ostrva. Vožnja traje oko 15 minuta, a polasci su uglavnom na sat ili dva. U toku letnje sezone nema preciznog reda vožnje, već trajekt saobraća u skladu sa potrebama, ali svakako često.

Druga opcija jeste od luke Valbiska na ostrvu Krk, pa do mesta Lopar na Rabu.

Koliko košta letovanje na Rabu?

Sem čuvenih plaža Škver, Padova 1, 2 i 3, te Rajske plaže, na Rabu postoji i dosta skrivenih uvala, idealnih za beg od gužve. Ima i onih koje su odličan izbor za porodice, ali i onih koje su namenjene ljubiteljima nudizma. Takođe postoje i plaže na kojima turisti mogu uživati sa svojim kućnim ljubimcima.

Cene smeštaja se razlikuju kako u zavisnosti od lokacije, odnosno od mesta u kome se apartman ili hotel nalazi, tako i od kategorizacije, ali i perioda boravka, odnosno dostupnih dodatnih usluga.

Primera radi, početkom jula najpovoljnija opcija za smeštaj u apartmanima sa 3 zvezdice je oko 250 evra. U pitanju je usluga za 7 noćenja za 2 odrasle osobe u mestu Palit. Otprilike je isto toliko potrebno izdvojiti i za boravak u mestima Kampor, Rab i Barbat.

Ukoliko se odlučite za mesto Banjol i boravak u apartmanima sa 4 zvezdice, onda je cena za oko 100 evra viša u istom periodu, takođe na bazi 7 noćenja za dve odrasle osobe. Toliko će vas koštati boravak i u mestu Palit. Naravno da postoje i smeštajne jedinice iste kategorije, u kojima je cena najma apartmana dosta viša, a sve zavisi primarno od lokacije.

Ako ste, pak, zainteresovani za ekskluzivniji smeštaj, onda je odlična opcija jedna od vila u Banjolu na Rabu. Cena najma deluks apartmana sa jednom spavaćom sobom, tokom prve polovine jula u ekskluzivnoj vili iznosi nešto više od 1.500 evra na bazi 7 noćenja.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    8. april 2021 | 16:22

    Na Rabu je turizam na koji mi nismo navikli. Retko ko je na plazi (komercijalne plaze ne postoje). Na ostrvu ima mnogo kampera koji su po ceo dan ispod svojih tendi. Zastupljen je aktivni odmor. Pesacenje, jedrenje, trcanje, voznja rolerima, trotinetima...Priroda je prelepa. Cistoca na visokom nivou. Mir i tisina su zagarantovani. Posle 22h je totalna tisina. Bili smo jedini iz Srbije na ostrvu, sa srbijanskim tablicama i apsolutno nikakvu neprijatnost nismo imali. Od starosedelaca smo cascavani Rabskom tortom, domacim vinima, hladno cedjenim maslinovim uljem, kozmetikom od smilja, lovorom i ruzmarinom, sto su nam i spakovali kada smo krenuli kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA