Kako je Jankov kamen na Goliji dobio ime: Legenda o braći uči nas strpljenju

 
 
 ≫ 
  • 0

Zanimljivo predanje o nazivu najvišeg vrha na planini koja se proteže u obliku slova S potvrđuje onu narodnu da „što je brzo, to je i kuso“

Na 1.833 metra nadmorske visine nalazi se Jankov kamen, najviši vrh Golije i ujedno najviši planinski vrh u jugozapadnoj Srbiji.

Postoji više legendi o tome kako je Jankov kamen dobio ime.

Po jednoj od njih, kamen je dobio ime po Sibinjanin Janku koji je, vraćajući se sa Kosova, upravo ovde ostavio kamen. U istorijskim izvorima ovog podatka nema, ali je narod u spomen na oca mađarskog kralja i narodnog heroja kako u Mađarskoj, tako i u Rumuniji i Srbiji prepričavao legendu da je kamen na najvišem vrhu Golije posvećen upravo njemu.

Još duže živi legenda o Rajku i Janku, koji su se nadmetali koji će od njih prvi izneti poveći kamen na vrh Golije. Neka predanja vele da je reč o rođenoj braći, a druga, pak, da se radi o pobratimima.

„Veliko finale“ u obe priče je isto; i Rajko i Janko su odabrali poveći kamen i krenuli put vrha Golije. Ali, dok je Rajko nesmotreno žurio da stigne do vrha, dotle je Janko sistematično, strateški, strpljivo birao staze kojima će ići kako bi imao snage da kamen iznese na vrh.

U želji da stigne prvi, Rajko je što se više približavao vrhu ubrzavao korak, ali se blizu vrha spotakao i kamen mu je pao u reku koja od tada nosi naziv Rajkov potok.

S druge strane, Janko je polako nosio svoj kamen i uspeo da stigne do vrha Golije koja zbog njegovog podviga nosi naziv Jankov kamen.

Video: Drama na Goliji: Smetovi veći od kamiona, sela zavejana

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA