Ko stigne do ovog mesta, očekuje ga nagrada: Vodopad Prskalo je dragulj Kučaja

 
 
  • 0

Smešten na prilično nepristupačnom mestu, ovaj vodopad se smatra jednim od najzanimljivijih u našoj zemlji

Vodopad Prskalo, Kučaj,  reka Nekudovo, Srbija Foto: Shutterstock

Na obroncima južnog Kučaja nalazi se vodopad koji se sa pravom smatra najinteresantnijim u našoj zemlji. Do vodopada nazvanog Prskalo može se stići tek nakon dobre pripreme, zbog čega je on i dalje, iako najlepši, mnogima ostao nepoznat.

Na sreću ili ne, ali upravo ga je prilično neprohodan, zemljani neadekvatno obeležen put, gotovo sigurno u velikoj meri zaštitio.

Ukoliko posmatrate ovaj vodopad, smešten u dolini reke Nekudovo, lako se može desiti da uočite sličnost sa predstavom mamuta ili slona. No, čak i da vas ne podseća na njih, nema sumnje da će vas opčiniti, kao, uostalom, i sve one koji su imali priliku da ga posete.

Neobična prirodna pojava južnog Kučaja

Iako se ne može reći da je naročito bogat vodom, posebno je interesantno to što ovaj vodopad čak ni u toku vrelih letnjih meseci on ne presušuje.

Reč je o specifičnoj prirodnoj formaciji, budući da su prisutne bigrene naslage. Upravo one su tokom minulih vekova formirale stene u obliku kupe. Voda koja se taložila na vrhu se obrušava sa visine od oko 15 metara i čini vodopad, simbolično nazvan Prskalo, tako zanimljivim.

U periodu proleća najpre, kada priroda buja, put do ovog mesta je gotovo neprohodan, osim za prave avanturiste.

Inače se do Prskala stiže iz pravca Resavice, udaljene oko 30 kilometara od Despotovca. Od Resavice je put za vodopad udaljen oko 13 kilometara.

Ono o čemu bi trebalo voditi računa, ukoliko odlučite da krenete na ovu destinaciju, jeste da na putu do vodopada i u njegovoj okolini mobilne mreže nemaju domet, pa bi valjalo dobro se pripremiti. Tim pre što i staza do vodopada nije propisno obeležena. Ali ako se dobro snalazite u prirodi, bićete nagrađeni nestvarno lepim prizorom.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA