≫ 

U ovom parku "pali" su prvi poljupci: Članovi čuvene srpske dinastije birali su Bukovičku banju za odmor

Pre oko dva veka je započeto uređenje aranđelovačkog parka, koji je i tada važio za jedan od najlepših u celoj zemlji

  • 2
Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

U potrazi ste za idealnim mestom za punjenje baterija? Za odmor u prirodi i uživanje u pravom smsilu te reči? Onda je pravi trenutak da otkrijete lepote vazdušne banje u srcu Šumadije.

Na površini od oko 22 hektara, gotovo u centru grada Aranđelovca, nalazi se Bukovička banja, poznata kako po lekovitoj vodi, tako i po parku koji je okružuje. Upravo u njemu se nalazi jedinstvena zbirka skulptura na otvorenom.

Park Bukovičke banje je lep u svako doba godine. Kad god ga posetite, uživaćete sigurno.

Park star dva veka

Sada već davne 1849. godine je i zvanično kupljeno zemljište, na kome se danas nalazi ovaj jedinstveni park. U to vreme je zasađeno i drveće, te se počelo raditi na obeležavanju staza. Takođe, to je period kada je kaptiran i uređen prvi izvor Bukovičke banje, poznat pod nazivom „Talpara“. Vrlo brzo je uređeno i prvo kupatilo.

Prema dostupnim podacima, nakon sedam godina su prosečene banjske staze, a počela je izrada travnjaka i cvetnih leja. U to doba je počelo sa radom i jedno od banjskih kupatila, znano kao „Đulara“.

Najbolje uređena banja

Kada je Srbijom vladao knez Mihailo Obrenović, banja doživljava pravi procvat. Sve do neposredno pred početak Prvog svetskog rata, Bukovička banja je bila poznata kao najbolja u celoj zemlji i jedna od najbolje uređenih.

Upravo je knez Mihailo zaslužan za gradnju čuvenog „Starog zdanja“, koje je svojom lepotom oplemenilo ovaj park. Bila je to za ono vreme ne samo jedna od najlepših građevina, nego i najveća. Karakteristična po romantičnim elementima u arhitekturi, sa površinom od čak 9.000 kvadrata, ova građevina je trebalo da najpre bude korišćena kao Skupština u vreme postojanja Kneževine Srbije.

Ipak, kako je u to vreme prestonica umesto Kragujevca postao Beograd, odustalo se od pomenute ideje. Zato je „Staro zdanje“ bilo korišćeno kao letnjikovac tada vladajuće dinastije Obrenović.

Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

Iako je i sama građevina bila velelepna, ono što je mnoge posetioce opčinjavalo, bila je balska dvorana. Takozvana Kneževa sala, kako su je nazivali, bila je ne samo prostrana, nego se u njoj nalazio i luster, koji je privlačio pažnju svih posetilaca, budući da je bio izrađen od kristala i to od prilično sitnih komada, te da su se oko njega nalazila još četiri manja lustera.

Interesantno je pomenuti da je Živojin Mišić, tada oficir na jednom balu priređenom upravo ovde, upoznao svoju buduću suprugu. Naslednici kneza Mihaila su ovde priređivali balove, o kojima se dugo pričalo.

Nakon Majskog prevrata letnjikovac dinastije Obrenović gubi na značaju. Hotel postaje nedugo nakon toga, a danas je nažalost to ruinirana građevina, koja je zatvorena za posetioce. Iako, istini za volju, sam pogled na tu građevinu u parku Bukovičke banje ni dan danas nijednog posetioca prosto ne može ostaviti ravnodušnim.

Park u kome su „pali“ prvi poljupci

Ako poznajete nekoga iz Aranđelovca, čućete da su mnogi parovi upravo u parku Bukovičke banje započeli svoju vezu. Baš na nekoj od banjskih klupa su „pali“ i prvi poljupci. A u vreme dok je funkcionisalo „Staro zdanje“ kao hotel, mnogi Arađelovčani su baš tu pravili i svadbeno veselje.

Počev od 1966. godine se došlo na sjajnu ideju, pa ovaj park postaje zbirka skulptura na otvorenom. Najpre su u njemu bile postavljene skulpture srpskih vladara. Budući da se ovde organizuje i Međunarodna smotra „Mermer i zvuci“, to su potonje skulpture koje su postavljane u ovom parku nastale upravo tokom te manifestacije. Osim dela domaćih autora, mogu se videti i skulpture autora iz drugih zemalja širom sveta.

Uz sve to, jedan od sasvim sigurno najstarijih objekata u našoj zemlji, koji je izgrađen od armiranog betona, nalazi se baš u parku Bukovičke banje. U pitanju je Paviljon „Knjaz Miloš“. Na mestu najstarijeg izvora mineralne vode je 1908. godine podignut taj objekat, koji se smatra prvom fabrikom za flaširanje mineralne vode u zemlji.

Video: Veličanstvena kolona uglancanih oldtajmera: Mihailo i Ljubica Karađorđević predvodili je na konjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    6. oktobar 2021 | 21:15

    Banja pukla da ne lici vise na banju jad cemer i tuga samo pogledajte milosevo zdanje ruina koja decenijama propada kad bude neki baja kupio zastakliće je da sljasti ko star beograd

  • Jelena

    6. oktobar 2021 | 18:10

    Uživo je još lepši nego na slikama. Kad god imam priliku za vikend skoknem do Aranđelovca i Bukovičke banje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA